Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn duikers onderwater kleiner?

Qua druk zouden de tussenwerfelschijven in elkaar kunnen worden gedrukt....
Maar aan de andere kant is de zwaartekracht ook anders..

Ik hoop dat het duidelijk is en dat ik niet te veel spellings fouten heb gemaakt...

Gr.
Vincent(13)

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Een duiker wordt inderdaad kleiner onderwater. Van alle kanten drukt het water op het lichaam, dat een beetje in elkaar wordt gedrukt. Als je te diep gaat loopt dat fout af.
En o ja, de zwaartekracht is niet anders onderwater.
13 jaar geleden
Alleen maar onderdelen met lucht kunnen echt in elkaar gedrukt worden.

Kijk maar eens op een zg pt-diagram van water. Als je vloeistoffen in elkaar wilt drukken vraagt een minime volumeverkleining al een verschrikkelijke druk.

De druk op de tussenwervelschijven komt van alle kanten dus volgens mij drukken die helemaal niet in.

Als je één hap lucht zou nemen en daarmee 100 meter diep zwemt zouden je longen wel kleiner worden
amigo
13 jaar geleden
Onderwater wegen we vrijwel niets meer, dus is er geen druk meer op de tussenwervels.
Dus zouden we dan langer moeten zijn en niet kleiner.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
nee absoluut niet ,de druk is in en buiten het lichaam gelijk dus is er geen effect op de weefsels ,als de druk niet gelijk zou blijven kon het wel gebeuren dat er een kleine verschuiving in het volume plaats zou vinden . verder drukt het water naar alle kanten en duikt een duiker in de regel niet rechtstandig naar beneden,maar eerder horizontaal liggend in het water.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De zwaartekracht blijft gelijk, maar door de opwaartse kracht van het water weeg je minder. dat is een deel van je vraag.

Ons lichaam ondervindt onder water een enorme bijkomende druk. Deze druk kunnen wij meten. Zo zal de absolute druk op 30 m diepte gelijk zijn aan het gewicht van zo'n 12 serieuze olifanten.
Toch worden wij niet volledig plat gedrukt. Dat heeft twee redenen. Eerst en vooral bestaat de mens voor 3/4 uit water. Vloeistoffen zijn niet samendrukbaar. Om de luchtholten op te vullen gebruiken wij lucht uit onze fles met dezelfde druk als de omgevingsdruk (dit wordt geregeld door onze ontspanner).
Wanneer wij onder water proberen te ademen door een lange pijp die boven de oppervlakte uitsteekt, dan blijkt dit op een diepte van 1 m al niet meer mogelijk. De langs deze pijp ingeademde lucht heeft namelijk een te lage druk om de waterdruk te compenseren. Wij krijgen onze longen gewoon niet vol gepompt.

dus om terug te komen op je vraag, ja we worden onder water iets van vorm veranderd, kleiner of groter ik durf het niet te zeggen, door delen in ons lichaam die gevuld zijn met lucht (niet alleen de longen) maar dit is wel z.g.a. verwaarloosbaar.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing