Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn teken gevaarlijk als je ze verwijdert?

Als je ze verkeerd verwijdert kan je de ziekte van lyme krijgen. Wat nu als je ze laat zitten en ze laten vanzelf na een tijdje los?

Toegevoegd na 1 uur:
Het ging mij om een teek bij mijn hond. Als ie bij mij zit dan is ie zeker de sigaar in notime...

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geldt alleen voor besmette teken.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja gho, een beetje dom antwoordt
Kimath
13 jaar geleden
ik had laatst een teek, ik voelde hem kriebelen met zn pootjes! Dat laat je toch niet zitten, bah.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Idd
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
...het ging meer om mijn hond...:p
Rieneke1
13 jaar geleden
ook bij huisdieren zsm veilig verwijderen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Dan kan je nog steeds ziekte van Lyme krijgen.
Zodra een teek gebeten heeft heb je al kans op besmetting.
De plek van de beet goed in de gaten houden en als er een rode cirkel om de beetplek komt meteen naar de doktor gaan.

Natuurlijk moet je een teek zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik daar voor een speciale tekentang.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

De ziekte van lyme krijg je niet door ze verkeerd te verwijderen. Deze ziekte kan je krijgen door de beet van een teek. Een teek laten zitten is niet goed. Als je hem zelf niet kunt verwijderen ga je naar de dokter. Een teek moet zo snel mogelijk verwijdert worden om de ziekte van lyme zo minmogelijk kans te geven.
(Lees meer...)
13 jaar geleden
jc54
13 jaar geleden
Als je een teek verkeerd verwijdert, met een tang bijvoorbeeld, dan knijp je ze leeg en loop je aanmerkelijk meer kans op lyme. Altijd onder het lijfje beetpakken en er uit trekken, daarom zijn tekentangen/pincetten zo gevormd.
het is sowieso zaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen, om de kans op besmetting te verminderen.
wel is het van belang dit goed te doen, en de teek vooraf niet te verdoven.
je wil voorkomen dat hij z'n maaginhoud er uit gooit van de stress, en zo nog veel besmettelijker wordt.
(Lees meer...)
Rieneke1
13 jaar geleden
De tekenbeetziekte (Lyme borreliosis) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Borrelia burgdorferi) die een mens kan oplopen na een beet van een met deze bacterie besmette teek.

Het ziektebeeld van huid- en neurologische afwijkingen na een tekenbeet is al langer bekend.

Het kwam in 1976 in het nieuws toen in het plaatsje Lyme in het noordoosten van de Verenigde Staten een epidemie van deze ziekte uitbrak.

Vergis je niet, ook in Europa en Nederland kun je deze ziekte oplopen!

Een teek dient u op de juiste wijze te verwijderen.
Met een speciale tekentang/klem.
Lukt u dat niet, ga dan niet zelf dokteren maar ga naar een arts.

Bent u erop uit geweest in de natuur?, kijk dan regelmatig uw lichaam na op teken. (ook bij uw partner of kinderen)

Alleen besmette teken zijn gevaarlijk, maar dat kunt u niet zien dus behandel ze alsof ze besmet kunnen zijn.

Google ook even op de ziekte van Lyme.
Die wordt nl vreselijk onderschat.

http://www.tigch.nl/medisch/tekenbeet.htm

Toegevoegd na 56 seconden:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/vraag-en-antwoord/wat-is-de-ziekte-van-lyme.html?ns_campaign=Thema-Gezondheid_en_zorg&ro_adgrp=Infectieziekten_Nieuwe_ziekten_Ziekte_van_Lyme&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=lyme&ns_fee=0.00
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
http://www.lymenet.nl/info/teken-verwijderen.htm

Op deze site wordt goed uitgelegd hoe je een teek moet verwijderen. Als je wacht tot ze vastgezogen zit en vanzelf loslaat, weet je vaak niet waar ze gebleven is en door het bloed gaat ze eitjes leggen, weer wachten en gaat ze opnieuw bloed zuigen. Hoeft niet dezelfde gastheer/-vrouw te zijn, maar kan ook je kind of huisdier zijn. Ik zou in elk geval willen dat het beest geen kwaad meer kan doen!

Je weet in elk geval nooit meteen of het een besmette teek was, dat wordt later wel duidelijk door rode vlekken of (hoeft niet altijd direct) een rode soort kring die binnenin lichter is. In elk geval de datum opschrijven van de beet, dan ben je in elk geval iets meer voorbereid wanneer je de huisarts bezoekt. Ik zou meteen bij rode vlekken voor mijn eigen gemoedsrust al bij de huisarts zitten! ;)

Toegevoegd na 1 minuut:
corr; vastgezogen moet volgezogen zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Zoals al aangegeven moet een teek heel voorzichtig (en in zijn geheel) worden verwijderd om irritatie van de teek te voorkomen. Anders bestaat de kans dat de teek juist extra speeksel produceert of de maaginhoud opbraakt, waarin zich ziekteverwekkers zouden kunnen bevinden.

Waarschijnlijk het beste met een pincet met dunne uiteinden, of een speciale verwijderaar (bijv. tekentang/tekenpincet) van goede kwaliteit. Niet elke verwijderaar werkt even goed, vooral kleine teken en volgezogen teken zijn vaak lastig te verwijderen.
Altijd de teek zo dicht mogelijk op de huid vastpakken bij de kop van de teek, waarbij er niet in het achterlichaam van de teek mag worden geknepen. Ook niet aan het achterlichaam trekken, want dan kan de teek in tweeën scheuren.

1. Pak de teek met de pincet vanaf de zijkant beet, zoals op de afbeeldingen is te zien.
2. Trek de teek voorzichtig recht uit de huid, in de lengterichting van de hypostoom, met langzaam toenemende kracht. Teken steken vaak een beetje scheef in de huid, dus niet loodrecht op de huid. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium, en was de handen goed, liefst met desinfecterende zeep. De pincet na gebruik in kokend water desinfecteren of een tekenverwijderaar op een door de fabrikant aangegeven manier.

Hoe sneller verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. De eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe. Niet alle teken zijn geïnfecteerd. In Nederland kwam uit het laatste tekenonderzoek dat gemiddeld 23,6% van de teken geïnfecteerd zijn met Borreliae, teken kunnen ook drager zijn van andere ziekteverwekkers.

Als de teek niet goed verwijderd is, zodanig dat de teek gedeeltelijk verwijderd is, dan ligt het eraan hoe groot het deel is dat is blijven zitten. Als alleen de hypostoom (steeksnuit) of delen ervan achter blijft, dan zorgt dat waarschijnlijk niet of nauwelijks meer voor risico's op een infectie; wel kan het de huid irriteren. Verwijder dit zoals je een splinter zou verwijderen, bijv. met een gesteriliseerde pincet of naald. Door de beetplek nat te maken, kunnen de monddelen ook uit de huid komen.

Maar als de kop van de teek blijft zitten met daarin nog de speekselklieren met mogelijk ziekteverwekkers, dan is er dus nog steeds een potentieel risico op besmetting! Probeer het kopstuk daarom alsnog te verwijderen en als het niet lukt, raadpleeg dan een arts.
(Lees meer...)
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik draai ze er ook af met een speciale pincet. Man, soms worden ze bijna zo groot als een kleine erwt. Vieze dingen.
Ceeve
13 jaar geleden
Cica ik waag dat te betwijfelen: De informatie waar naar ik heb gelinkt ziet er uit als een deskundige site en daar wordt ook aangegeven dat er onduidelijkheid en tegenstrijdigheid over het verwijderen van teken bestaat, in ieder geval onduidelijkheid. Zie hieronder:

Misverstanden over het verwijderen van een teek
Er is veel onduidelijkheid en tegenstrijdigheid over het verwijderen van teken. Volgens sommige bronnen moet een teek absoluut niet worden gedraaid, terwijl andere bronnen juist melden dat de teek alleen moet worden gedraaid, en er niet aan moet worden getrokken. Een misverstand is dat teken zich in de huid zouden schroeven, en in de tegenovergestelde richting kunnen worden uitgeschroefd. Teken schroeven zich niet in de huid, en kunnen dan ook niet worden uitgeschroefd. Echter, aangezien de hypostoom (steeksnuit) een soort weerhaakjes heeft, zou een licht draaiende beweging verwijdering mogelijk makkelijker kunnen maken. Draaien verhoogt waarschijnlijk wel de kans dat de hypostoom afbreekt. Over het wel of niet draaien van de teek, en met of zonder daarbij te trekken, bestaat onduidelijkheid.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Leuk die tekening maar bij mij zat de teek diep in mijn huid met zijn snoet. Was in het geheel niet bij te komen. Heb trouwens geen Lyme gekregen doordat de huisarts mij een antibiotica kuur voorschaf.
Ceeve
13 jaar geleden
Uitzonderingen bevestigen altijd de regel !!
Van de beet van een teek kun jij of je hond zowiezo de ziekte van lyme krijgen. Of je het dier er goed uit krijgt, of niet, of laat zitten.

Zodra een teek haar speeksel in de door haar gemaakte wond inbrengt kan de besmetting plaats vinden.

Het is daarom zaak een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Als je de teek laat zitten tot die er vanzelf af valt, dan weet je nooit waar het dier gebleven is. En de teek valt er alleen af om zich vervolgens voort te gaan planten.
Dat is dus niet gunstig als een teek dat gaat doen terwijl jij niet weet waar het beest gebleven is.

Het beste is het zodra je een teek ziet je tangetje te pakken, die over kop en lijf van de teek heen te zetten, dicht te knijpen, en te draaien. Gewoon rustig je tangetje rond draaien, en nog eens, en nog eens, en nog eens. Niet trekken. Na een paar rondjes laat de teek los. Met kop en al.
En dan zet je je tangetje met teek er nog in in een kopje water, waardoor de teek verdrinkt en geen schade meer kan doen.

Toegevoegd na 5 minuten:
Het hangt af van het soort tangetje dat je gebruikt of je moet draaien of niet. Ikzelf heb een speciale tekentang, die moet je wel draaien.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb inderdaad niet alle details genoemd, maar wel gezegd zo snel mogelijk te verwijderen. Kijk maar hier:
>Zodra een teek haar speeksel in de door haar gemaakte >wond inbrengt kan de besmetting plaats vinden.
>
>Het is daarom zaak een teek zo snel mogelijk te >verwijderen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Bovendien wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de snelheid waarmee een dergelijke infectie plaats vindt; men vermoed dat dat ook onmiddelijk kan gebeuren.
En dat is de reden dat de 24 uur mogelijk niet meer relevant is. Had ik dus wel de 24 uur genoemd dan had een ander me een duim omlaag kunnen geven want de 24 uur is mogelijk niet relevant meer. Hoe je het dus ook went of keert; er kan altijd iemand wat op aan merken. Duimpjes omlaag zijn dan ook niet mijn manier van waarderen, tenzij iemand gewoon een heel verkeerd antwoord geeft.
Zoals "dat kan niet" terwijl het wel mogelijk is. vriendelijke groet
Als e de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op besmetting het minst. Helaas is het met huisdieren vaak zo dat je die teken pas opmerkt als ze al dikker zijn en dus al wat langer aanwezig zijn.
Ook dan is het zaak ze te verwijderen (ik heb een tekentang van ByeBites, handig voor 'lege' en volle teken), op de juiste manier (dus niet vooraf ontsmetten, en met een goede pincet/tekenhaak/lasso), zodat er geen stukje snuit achterblijft, want dat kan gaan ontsteken.

Doe je niets, of merk je de teek niet op, dan laat het beest vanzelf los, zonder achterlating van onderdelen, dus de kans op een ontsteking is wat dat betreft net zo klein als wanneer je 'm goed verwijdert. Alleen is de kans op besmetting met diverse infecties groter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image