Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Vogels zeggen twee dingen met hun gezang.

Het eerste is het verdedigen van hun territorium. Ze zeggen dan tegen andere vogels dat dit plekje bezet is, en dat ze snel ergens anders heen moeten gaan.

Het tweede is het lokken van een wijfje.

--

Je zou dat als volgt in mensentaal kunnen vertalen:

Het eerste:
"Dit is MIJN gebied! Pleur op, en snel een beetje!"

Het tweede:
"Joehoe, kijk eens hoe goed ik kan zingen, en wat een stoere bink ik ben!"

(Hetgeen kan worden samengevat als: "Hé lekker wijffie - zullen we neuken?")
(Lees meer...)
Cryofiel
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Bravo, zo mag ik het horen! +.
Rieneke1
13 jaar geleden
je vergeet nog: geef me eten, nu!! :)

Andere antwoorden (3)

De zang die vogels produceren is een zeer mooi (en zeer goed bestudeerd) voorbeeld van een zogenaamd 'secundair seksueel kenmerk'. Met deze term wordt bedoeld dat het een kenmerk is dat door (meestal) mannelijke dieren gebruikt wordt om hun 'kwaliteit' kenbaar te maken, hetzij aan een potentiële partner, hetzij aan een potentiële rivaal.

Om een eerste mooi en herkenbaar voorbeeld te gebruiken: een groot deel van het jaar kan je in bossen en tuinen koolmezen horen fluiten (zie de links). Tijdens de lente, de periode van het paren en broeden bij zangvogels, zijn mannelijke koolmezen echter bijzonder actief, en durven ze vanaf zonsopgang wel anderhalf uur aan één stuk door zingen. Studies hebben uitgewezen dat deze zang gebruikt wordt om rivalen af te schrikken (een combinatie van 'dit is mijn territorium' en 'dat is mijn wijfje'). Bovendien lijkt het zo te zijn dat ten minste een deel van de zang vooral naar wijfjes gericht is, om te aan te zetten tot paren.

Dit laatste is nog eens te meer waar bij de spreeuw, een soort waar wijfjes hun keuze van een mannetje (want zij beslissen in belangrijke mate met welk mannetje ze willen paren) voor een groot deel laten afhangen van het zangrepertoire van het mannetje (het aantal verschillende zangtypes dat een mannetje in staat is te produceren, zie links). Aangezien gebleken is de repertoiregrootte van mannelijke spreeuwen een goede weergave is van hun kwaliteit ('fitheid'), kunnen we stellen dat vrouwelijke spreeuwen wijselijk kiezen voor mannetjes met een groter repertoire, een patroon dat zich bij verschillende zangvogelsoorten blijkt voor te doen (en op vergelijkbare wijze bij vele andere diersoorten).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
"goede vlucht gehad" misschien......!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ga weg, dit is mijn gebied/ wijfje.

ik wil je versieren!

geef me eten, nu!!

duiken jongens, een roofvogel!

kauwen en andere kraaiachtigen hebben daarnaast nog een heel repertoire vol subtiliteiten.
ook foppen ze elkaar.
als er een iets lekkers ziet, slaat hij soms een alarmroep, waarop iedereen wegstuift, en hij lekker kan bikken.

Toegevoegd na 1 minuut:
oh, nog vergeten: kippen bijvoorbeeld hebben een verschillende alarmroep voor roofvogels en gevaar van de grond, zoals een vos of ratten.
(Lees meer...)
Rieneke1
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding