Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan Darwin's theorie volledig ontkracht worden?

Darwin's theorie over 'survival of the fitest (fitist?)'. het overleven van de best aangepaste.

Kan deze theorie echt ontkracht worden? Er kan natuurlijk wel tegen in worden gesproken maar echt ontkracht? Ik snap dat deze theorie een averechtse theorie is tegenover 'de schepping' van God of Allah. Dus dat daar onenigheid over kan ontstaan snap ik.

Nogmaals de vraag: kan de theorie van Darwin echt ontkracht worden?

Bedankt.

Toegevoegd na 5 minuten:
Ah! Survival of the fittest! hè hè.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Alle wetenschappelijke theorieën kunnen ontkracht worden. Dat is ook de manier waarop wetenschappelijke theorieën werken.

De evolutietheorie is dan ook geen theorie in de zin dat het een idee is, maar het is een wetenschappelijke theorie die getoetst is door onderzoek. De theorie is dus de aanname en waar als proces waardoor soorten kunnen veranderen. te vergelijken met een natuurkundige theorie over de zwaartekracht of het bestaan van moeculen.

In feite gaat de evolutietheorie niet eens over het ontstaan van de aarde, alleen hoe soorten kunnen veranderen door selectiedruk.

Als je hierover meer wilt lezen raad ik je het werk aan van Richard Dawkins, bijvoorbeeld "The greatest show on earth".

Toegevoegd na 3 minuten:
Wikipedia geeft wel een mooie samenvatting over het begrip theorie:

--------------

"De juistheid van een theorie kan althans volgens vele wetenschapsfilosofen zoals Karl Popper nooit bewezen (geverifieerd) worden [zie bron]. Dit komt doordat ongeacht het aantal bevestigende waarnemingen dat wordt gedaan, er nimmer kan worden uitgesloten dat de volgende waarneming een andere uitkomst zal geven. Als meerdere onafhankelijke waarnemers dezelfde waarneming doen, kan er overeenstemming worden bereikt over de juistheid van een dergelijke waarneming. Inductivisten meenden uit een eindig aantal van dergelijke waarnemingen universeel geldige uitspraken over de werkelijkheid te kunnen doen.

Een goede theorie doet toetsbare voorspellingen. Deze voorspellingen worden getoetst aan waarnemingen. Als de voorspellingen overeenstemmen met de waarnemingen wint de theorie aan geloofwaardigheid. Het doel van de verklaring en voorspelling is het beheersen van het verschijnsel waarover de theorie iets zegt."

-------------


In dit licht bevat de evolutietheorie ook toetsbare voorspellingen.

Het Creationisme is geen wetenschappelijke theorie, maar een religie.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Hierbij enkele zwakke schakels in de theorie van macro-evolutie.

Het ontstaan van leven.
Het allersimpelste leven moet in elk geval beschikken over eiwit en nucleïnezuur. Voor het ontstaan van eiwitten heb je de informatie van het nucleïnezuur nodig, voor het ontstaan van nucleïnezuren de machinerie van de eiwitten.Elk afzonderlijk kunnen ze niet gevormd worden, ze moeten er tegelijk zijn geweest.
Dat is niet door toeval te verklaren.
Eiwitten bestaan bovendien uit linksdraaiende aminozuren. Eén rechtsdraaiend aminozuur erin, en het werkt niet meer. De oorzaak is dat de levende cel een machinerie heeft die uitsluitend linksdraaiende aminozuren maakt.
Een functioneel eiwit kan dus nooit zomaar ontstaan, bij toeval. Daar heb je een levende cel voor nodig. Alle nucleïnezuren bestaan uit ketens van ribose, een suiker. Alle ribose is juist rechtsdraaiend. Het is nog geen chemicus gelukt om uit anorganisch materiaal een suiker te krijgen, laat staan een uitsluitend rechtsdraaiende suiker.
Professor Zuilhof, de hoogleraar organische chemie van de Wageningse Universiteit toch niet de minste, komt tot de conclusie dat de prachtige wolkenkrabber van de evolutietheorie een begane grond heeft die nog onbegaanbaar is.

„Het tweede probleem zit in de gang van laag naar hoog georganiseerd. Onze genetische informatie is ontzaglijk veel rijker dan de genetische informatie die in een eventuele oercel kan hebben gezeten. Ongerichte mutaties, ofwel beschadigingen van het DNA, zouden volgens evolutionisten die nieuwe informatie geleverd moeten hebben. Dat is volstrekt irrationeel.

Het derde probleem voor een evolutionist is de complexiteit die optreedt. Hogere levensvormen zijn in hun bouw, functie en gedrag ontzettend veel complexer dan lagere. Komt er bij voorbeeld een nieuw orgaan, dan moet alles in één klap goed zijn. Krijg je eerst een tussenvorm die nog niet goed functioneert, dan wordt die uitgeschakeld in de ‘struggle for life’. De complexe patronen moeten in één keer perfect zijn. Dat zoiets toevallig tot stand komt is fantasie.

Christenen geloven overigens wel in micro evolutie: en dat dit niets buiten God om gaat.

Toegevoegd na 8 minuten:
Mooie probleemstellingen zijn: wat was er eerder het hart of de longen ? De mond of de maag en darmen ? waar zijn de vele fossielen van deze tussenvormen ? Waar komt de menselijke geest en goed en kwaad vandaan ?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing