Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke feiten spreken de evolutietheorie TEGEN en waarom is het nog steeds een theorie?

Dat het in de bijbel anders staat snappen we allemaal, maar wat zeggen de anti-evolutionisten nou eigenlijk, wat op de waarheid gebaseerd is?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als iemand in de reguliere wetenschap op basis van onderzoek oid een bewering of theorie publiceert, dan kan iedereen door eigen onderzoek vaststellen of de theorie objectieve feiten goed verklaart of voorspelt. (een theorie is dus geen "Waarheid" hoogstens bruikbaar of niet-bruikbaar in bepaalde gevallen)

Echte wetenschap nodigt uit om kritisch om te gaan met beweringen of theorieen en te onderzoeken of ze bruikbaar zijn en zo ja, binnen welke voorwarden.

Als de feiten de theorie weerspreken, dan is de theorie niet bruikbaar en wordt deze ingetrokken of aangepast.

Antwoord deel 1: De evolutietheorie verklaart en voorspelt de feiten goed genoeg en is dus bruikbaar. Er zijn dus geen feiten die deze tegenspreken.

Antwoord deel 2:De naamgeving "theorie" is een kwestie van naamgeven:- de wet van de zwaartekracht is ook een theorie

Over de anti-evolutionisten:

Dit zijn meestel gelovige mensen die vinden dat de evolutietheorie de macht van hun God aantast en wijzen deze theorie dus bij voorbaat af.
Zij hebben een andere theorie "God heeft het zo gemaakt of bedoeld" en zo'n theorie mag of kun je dus niet toetsen want het is niet aan de mens om dat te doen.

Een anti-evolutionist redeneert dus vanuit een dogma: "God bestaat en bepaalt alles". Omdat je geloof niet kritisch mag/kunt toetsen omdat je uit moet gaan van het feit dat Hogere Machten het spel bepalen is het geloof geen wetenschap.

Die twee opvattingen zouden prima naast elkaar kunnen bestaan maar helaas:

Gelovige mensen willen dat er in het onderwijs primair uit moet worden gegaan van de macht van God en verklaren de Evolutietheorie met "Intelligent Design" (God dus) Daarmee is onderzoek of kritisch denken daarover niet nodig (of gewenst)

Andere mensen willen dat hun kinderen wetenschappelijk en kritisch worden geschoold en dus overal vragen over mogen stellen en zelf mogen bepalen wat bruikbaar is. (Ieder mens mag in die opvatting dus in vrijheid streven naar meer/nieuwe kennis)

Die twee opvattingen botsen en zullen helaas blijven botsen. (dat is in ieder geval mijn theorie, bewering of wet hierover :-)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Zie de link in de bron voor een lijst met tegenargumenten. Er zijn echter een hoop onbeantwoorde vragen, zowel waarom de theorie wel als waarom die niet zou kloppen. Omdat die twijfels er zijn is het een theorie en geen feit of hele waarheid.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De feiten spreken de evolutieleer niet tegen ,wel veel religieuze gedachten (theorieën ) maar het ligt gevoelig ,er wordt ook soms een meng vorm aangehangen ,dat god de evolutie stuur
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik adviseer je om het laatste boek van Richard Dawkins te lezen 'Evolution: The greatest show on earth'. In dit boek wordt het overweldigende bewijs voor evolutie begrijpelijk uitgelegd. Ook wordt de meest voorkomende kritiek op evolutie aangestipt en weerlegd.

Wat in ieder geval van belang is is dat veel anti-evolutionisten de evolutietheorie wegzetten als "slechts een theorie" die gebaseerd zou zijn op speculatie en dus stellen dat het aannemen van de evolutie als de waarheid een geloofspositie is, vergelijkbaar met het geloof in de creatie van de aarde door een almachtige god.

De werkelijkheid is natuurlijk genuanceerder. Evolutie heeft niets met geloven in evolutie te maken, maar is een wetenschappelijke stelling met grote verklaringskracht over een groot aantal zaken die hier op aarde of in het universum gebeuren. Deze stelling wordt onderbouwd door steeds maar toenemend bewijs. Dit toenemende bewijs zorgt voor kleine aanpassingen omdat we steeds meer te weten komen, maar ondanks hevige aanvallen (uit met name religieuze hoek) staat de basis van het idee al ruim 150 jaar overeind.

Evolutie zal wellicht nooit onomstotelijk als feit worden gepresenteerd simpelweg omdat het niet tot in alle details uit te werken is. Dat hoeft ook niet. Er is ook niet te bewijzen dat de maan kleiner is dan de zon, maar toch vindt iedereen het (op basis van het overweldigende bewijs dat wijst in die richting) vanzelfsprekend om dat aan te nemen. Zo is het ook met evolutie.
Er is geen bewijs (dat controleerbaar en objectief is uitgevoerd en daarna getest en waar bevonden door anderen) tegen evolutie.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Evolutie is eigenlijk niet eens zo een erg briljante theorie, maar een tautologie. De best overlevende individuen en soorten overleven het beste, daar komt het zo ongeveer op neer. Het verbaast me dan ook dat mensen daar zo een moeite mee kunnen hebben.

Het enige dat je hoeft te accepteren is dat soorten veranderlijk zijn over verschillende generaties, en dat is in hoge mate aangetoond, zie Richard Dawkins in een van de bovenstaande antwoorden.

Ten tijde van Charles Darwin was de theorie nog controversieel in wetenschappelijke zin, omdat er nog geen kennis over de genetica was, met uitzondering van de proeven van Mendel, die echter nog niet tot Darwin waren doorgedrongen. Pas sinds Hugo de Vries is de eigenlijke genetica begonnen, met nog een abstract idee van een gen.

Het idee van een genetische code vervat in de 4 verschillende basen van het DNA is afkomstig van George Gamow en met wat aanpassingen uitgewerkt in het dubbel helix model van Watson en Crick. Tegenwoordig is het main stream technologie geworden waarvan alle ins en outs zo ongeveer bekend zijn.

Een ander probleem ten tijde van Darwin was de tijdschaal, het werd onmogelijk geacht dat de aarde nog zo warm was als ze al miljarden jaren oud was (voor de evolutie en de verklaringen met continentverschuivingen en dikte van aardlagen was zo een zeer lange tijdspanne nodig). Sinds de ontdekking van radioactieve elementen met vervaltijden van miljarden jaren is dat probleem ook opgelost.

Voor de kritiek op evolutie als theorie verwijs ik naar Karel van het Reve.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
reacties krijgen niet dezelfde aandacht als antwoorden. Om deze vraag tot zijn recht te laten komen, zet ik dan maar hier mijn contra-argumentatie voort. Ik zoek zelf al jaren naar antwoorden/bewijzen pro op deze punten. Met de nodige terughoudendheid vanwege het stigma dat men critici soms opdringt. Voor het voorspel verwijs ik naar dus naar de reacties bij de hoofdvraag.

Homo Sapiens Sapiens kwam uit Afrika. De fossielen en mama's mito rna tonen dit aan. Volgens dit laatste onderzoeksterrein (the search for Adam had beter over Eve gegaan), zijn we als soort diverse keren door een genetisch naaldoogje gekropen. Ook waren er in de 400 000 jaar (volgens sommige wetenschappers zouden het er mogelijk de helft meer zijn) grote populaties tienduizenden jaren afgesplitst van de eerste populatie.
Volgens de theorie zou dit, zelfs binnen dezelfde soort, in grote DNA-verschillen moeten resulteren. Een verrijking door een hoop afzonderlijk gemuteer, als het ware. Er zijn inderdaad grote DNA-verschillen. Erg grote verschillen. Maar helemaal geen verrijking. Om het wat oneerbiedig te stellen; in vergelijking met onze autochtone zwarte medemens uit voornoemd werelddeel, zijn wij Europeanen genetisch serieus gedegenereerd. Ik weet het, niet zo goed voor ons vrij arrogante zelfbeeld. Als ik het goed heb, zijn we meer dan de helft van de originele genetische rijkdom kwijt. En, voor de vuist weg, hoe verder men weg gaat van Afrika, hoe erger het wordt. M.a.w. de populatie autochtone Afrikanen heeft een veel groter aanpassingspotentieel dan wij. Dit fenomeen vind men ook terug in andere soorten: geïsoleerde populaties die uit een beperkt(er) aantal voorouders ontstaan, boeten (erg logisch) in aan genetische variatie. En uit deze kwetsbaardere groepen moeten dan "betere" "nieuwe" versies uit ontstaan?

Tegenargument 3: dit basismechanisme van de evolutietheorie werkt in de praktijk voor heel wat soorten eerder contraproductief. Bovendien zou het ontstaan van nieuwe soorten op basis hiervan gradueel met een DNA verarming samengaan.

Toegevoegd na 2 dagen:
Pech, blijkbaar kan je maar één keer antwoorden en zijn ook de antwoorden beperkt. Er zit dan blijkbaar niets anders op dan de tegenargumenten als nieuwe vraag te brengen.

Dus tegenargument 4: Waar zijn the Missing Links?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
dat volgens de evolutietheorie er miljarden jaren lang apen zich hebben voortgeplant maar er 'toevallig' geen enkele tussensoort is gevonden, als apen zich miljarden jaren hebben voortgeplant dan zouden er ongelooflijk veel skeletten gevonden moeten zijn, er is alleen een 100% mens of 100% aap gevonden. daarnaast heb je bijvoorbeeld de giraffe, de giraffe heeft een systeem dat als hij dat niet had, hij zou ontploffen tijdens het water drinken omdat er teveel bloed naar zijn hoofd stroomt. hoe zou er door evolutie dit systeem over miljarden jaren zijn ontwikkeld? hij kan moeilijk niets drinken omdat hij dan uitdroogt. of gaat hij opeens een systeem evolueren waardoor hij niet ontploft? volgens mij heeft hij daar dan bijzonder weinig tijd voor.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing