Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe veranderd het DNA in elke cel na een mutatie?

Als er een mutatie optreed, dan lijkt het me dat dat gebeurd in één cel, die zich vervolgens gaat delen.

Maar dan zijn er toch nog altijd cellen waarin nog het oude DNA opgeslagen zit?

Of verdwijnen die uiteindelijk en komen er cellen waarin wel die verandering doorgevoerd is (door die deling van die gemuteerde cel)? En hoelang zou het dan duren voordat elke cel het nieuwe DNA heeft?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
1.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het ligt eraan over wat voor mutatie je het hebt, en in welk soort cel die mutatie optreedt.

Eerst de soort mutatie. Als het een mutatie betreft waardoor de cel niet meer kan overleven, zal de cel sterven. Dat gebeurt wel vaker in het lichaam, dus de gestorven cel wordt opgeruimd en vervangen door een andere cel. Einde verhaal.

Hetzelfde geldt overigens als de cel wel zou kunnen overleven, maar door het immuunsysteem wordt herkend als afwijkend, en dus wordt gedood.

Goed, verder met alleen die (zeldzame) mutaties waarmee de cel wél verder kan leven. In dat geval hangt het ervan af of de mutatie plaatsvindt in een lichaamscel of in een cel van de kiemlijn (uitleg volgt).

Vindt de mutatie plaats in een lichaamscel, dan is er niets aan de hand zolang de cel zich niet wezenlijk anders gedraagt. Wij dragen allemaal vele duizenden cellen met ons mee die op die manier gemuteerd zijn. Geen probleem. Sterven wij, dan sterven onze gemuteerde cellen.

Vindt de mutatie plaats in een lichaamscel en is het gevolg dat die cel zich niet meer laat reguleren door de normale controleprocessen van het lichaam, dan kan die cel zich ongeremd gaan delen. In dat geval spreken we van een tumor. Of die nu dodelijk is of niet, als wij sterven (al dan niet aan (de gevolgen van) de tumor), sterft de mutatie ook.

Dan de kiemlijn. De kiemlijn is de lijn cellen die tot nageslacht leidt. In het embryo zijn dat de cellen die zich later tot de eicellen zullen ontwikkelen, of de cellen die zich later tot de zaadballen zullen ontwikkelen. Bij de man zijn het ook de cellen van de zaadballen die de spermacellen produceren. De eicellen en de spermacellen zelf behoren natuurlijk ook tot de kiemlijn.

Als er in een kiemlijncel een mutatie optreedt die niet (direct of indirect) dodelijk is, zal die mutatie worden doorgegeven aan het nageslacht. Dan hebben we de basis van de evolutie te pakken.

Is de verandering negatief voor het nageslacht, dan zal de mutatie na verloop van tijd uitsterven. Is de verandering positief, dan zal de mutatie zich na verloop van tijd verspreiden over de hele populatie.
(Lees meer...)
Cryofiel
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

natuurlijk blijven er cellen met het gezonde dna. maar de veranderde cel gaat zich ook delen en delen en delen. zo krijg je tumoren..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Mutaties zijn veranderingen in het DNA van een organisme, veranderingen die het correct
functioneren van genen kunnen beïnvloeden. Overal in de natuur komen mutaties voor, door
fouten die optreden tijdens het kopiëren van DNA, doordat de homologe chromosomen niet
correct worden gepaard, of door blootstelling aan natuurlijke straling (bijvoorbeeld kosmische
straling


Overal in het DNA en in iedere cel kunnen mutaties optreden. Ze zijn alleen maar erfelijk als
ze zich voordoen in de geslachtscellen (eicellen en zaadcellen). Mutaties in andere cellen
(lichaamscellen) kunnen onder andere tot kanker leiden.

Mutaties kunnen op vele manieren optreden. Mutaties die de structuur van een DNA-sequentie veranderen, kunnen worden onderverdeeld in kleinschalige en grootschalige mutaties.
[bewerken]Kleinschalige mutaties
Wanneer de mutatie slechts één nucleotide (of ook wel enkele nucleotiden) betreft, dan is er sprake van kleinschalige mutaties.
Bij puntmutaties of substituties wordt het ene nucleotide uitgewisseld voor een andere.
Bij een transitie wordt een purine vervangen door een andere purine (A en G) of een pyrimidine voor een pyrimidine (C en T). Transities zijn de meest voorkomende puntmutaties want hier vindt geen structuurverandering plaats (een purine blijft een purine en een pyrimidine blijft een pyrimidine)
Bij een transversie wordt een purine vervangen door een pyrimidine (A of G voor C of T) of andersom
Bij kleinschalige deleties worden één of enkele nucleotiden uit de sequentie verwijderd
Bij kleinschalige inserties worden één of enkele nucleotiden aan de sequentie toegevoegd.
Deletie en inserties worden ook samen aangeduid met de term indel: INsertion DELetion. Indel-mutaties zijn frameshift mutaties: de genetische code wordt ernstiger verstoord dan door de meeste puntmutaties.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding