Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

In het kort: Nee.

iets langer: Macro evolutie is niets meer dan micor evolutie over miljoenen jaren opgeteld. Micro-evolutie vind plaats, dat is wel gebleken bij vele kruisingsexperimenten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee.
niet letterlijk bewezen en dat kunnen we ook nog niet maar de bewijzen dat het mogelijk is zijn sterk aanwezig.
kijk maar eens naar fruitvliegjes.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Niets is bewezen. Zelfs niet dat jij bestaat. Dat is nu juist de charme van films als de Matrix: ze zijn 100 % onbewijsbaar waar of onwaar.

Ik heb het sterke vermoeden, dat wij geen onderdeel zijn van een programma, maar het zou toch zo maar kunnen zijn van wel.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mutaties kunnen een bepaalde soort [plant of dier] niet omvormen tot een totaal nieuwe.
Deze conclusie komt overeen met alle bevindingen en resultaten van mutatieonderzoek van de twintigste eeuw bij elkaar alsook met de waarschijnlijkheidswetten.

De wet van de terugkerende variatie impliceert dus dat genetisch correct gedefinieerde soorten echte grenzen hebben die niet weggehaald of overschreden kunnen worden door toevallige mutaties.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Er zijn vele gevallen waarin we macro-evolutie voor onze ogen hebben zien gebeuren.

Ik noem hier het meest recente geval. Dit wordt beschreven in Science van 22 oktober.

Daarin wordt beschreven dat de malariamug die in Afrika verantwoordelijk is voor de meeste malariabesmettingen (Anopheles Gambiae), zich aan het opsplitsen is in twee soorten.

Op dit moment is het, volgens onze definitie, nog één soort. Maar die ene soort bestaat al wel uit twee "stammen". Elke stam heeft al verschillend DNA - maar de verschillen zijn nog nét klein genoeg om nog wel onderling te kunnen paren, dus volgens onze definitie gaat het nog wel om dezelfde soort.

De beide stammen kúnnen dus nog wel onderling paren, maar ze *doen* dat *niet*. Dit is de reden dat beide stammen zulk verschillend DNA konden krijgen: hadden ze wel regelmatig onderling gepaard, dan hadden alle muggen nu ongeveer hetzelfde DNA gehad.

Aangezien beide stammen ook in de toekomst niet met elkaar zullen paren, zal het DNA zich verschillend ontwikkelen. Nog enkele tientallen jaren, misschien anderhalve eeuw, en de twee stammen zullen *niet* meer onderling kunnen paren. Op dat moment spreken we, volgens onze definitie, van twee soorten.

Waar deze mug dus op dit moment, terwijl wij toekijken, bezig is zich in twee soorten te splitsen, hebben we hetzelfde verschijnsel in het verleden al een paar keer zien gebeuren bij andere soorten.

Wat we hier "live" zien gebeuren is dus niet alleen het zich ontwikkelen van een soort, maar zelfs het ontstaan van een nieuwe soort.

Dat deze nieuwe soort nog steeds een mug is, maakt dan niet uit. Nu bewezen is dat nieuwe soorten ontstaan, en ook bewezen is dat bestaande soorten zich veranderen, kan het niet anders dan dat zich verandering op verandering op verandering stapelt, en dat daardoor echt compleet nieuwe eigenschappen ontstaan.

Dat laatste is trouwens ook al gezien, maar dan bacteriën. Zowel in het laboratorium, waar spontaan een bacteriesoort ontstond die iets kon dat zijn voorouders niet konden, als in het wild, waar bacteriën de gevreesde resistentie ontwikkelen.
Cryofiel
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing