Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

21 December 2012 staan de aarde, de zon en het hart van onze melkweg in één lijn...zo bijzonder kan dat toch niet zijn?

De maya's hebben berekend dat eind 2012 een periode van 26.000 jaar als de zon, aarde en de Hunab K'u (centrum van ons melkwegstelsel), afgesloten wordt. Even de gevolgen daarvan buiten beschouwing gelaten, hoe kan het 26.000 jaar duren voor 3 punten op één lijn liggen? Het centrum staat (relatief gezien) stil, ons zonnestelsel draait er in mee, en onze aarde draait om de zon. Ik had in eerste instantie begrepen dat alle planeten op één lijn zouden komen te liggen, goed...indrukwekkend.. Maar 3 punten in één lijn uniek in 26.000 jaar?

als ik 2 knikkers in een strandbal stop en die strandbal trap ik in een grote ruimte samen met een andere strandbal dan zijn beide strandballen altijd in één lijn, duidelijk. Duurt het 26000 jaar voordat die knikkers in die strandbal in één lijn liggen met de lege strandbal?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het zou inderdaad niet echt indrukwekkend zijn als je 2-dimentionaal zou denken, maar 3-dimentionaal is het best lastig om 3 punten op één lijn te krijgen. Sterker nog, het kan best zijn dat 3 punten in een 3-dimentionale ruimte NOOIT op 1 lijn komen te staan.

Dus... toch bijzonder!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Dat heeft denk ik te maken met de precessie-beweging van de aarde.
Zie mijn vraag daarover (link 1) en de uitleg erover op internet (link 2)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het is bijzonder in de zin dat het eens in de 26.000 jaar voorkomt (als dat echt zo is, ik miste een bron in de toelichting van je vraag). 26.000 jaar geleden was de aarde nog in een ijstijd en de mens was holbewoner. Nu zijn we in staat om de hemelen in kaart te brengen en uitrekenen hoe de hemel eruitzag voor onze voorouders.

Sommige mensen dichten bovennatuurlijke eigenschappen aan deze gebeurtenis, maar dat lijkt me pseudowetenschap.

Interessante astronomisch fenomeen. Geniet ervan...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er is wel een astronomische cyclus van 26.000 jaar bekend als "precessie".

De precessieperiode zou volgens Milankovitch ook een rol spelen in de periodieke klimaatwisselingen van de aarde, hij vond echter een periodiciteit van 23.000 jaar, wat te maken heeft met de precessie van het perihelium, het verschijnsel dat de excentrische baan die de aarde om de zon beschrijft geleidelijk verdraait.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
maar wel op basis van een externe kracht en een cyclus van ong. 26000 jaar... toeval?
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
wat is nou 26000 jaar gezien het hele universum....

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding