Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom zijn de meeste planeten allemaal ongeer rond, terwijl ze uit brokstukken zijn ontstaan na de oerknal.?

Toch apart dat ze voor het blote oog allemaal rond zijn... en geen tol vorm of ei vorm of cilinder vorm hebben.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Planeten zijn ontstaan uit stof en kleine brokjes, die door hun zwaartekracht samenklonterden.

In het begin was er heel veel stof en kleine brokjes. De beginnende klonten werden daar miljoenen jaren lang mee gebombardeerd.

Daarbij zijn de zich vormende planeten vloeibaar geworden.

Een vloeibaar iets zal, door de eigen zwaartekracht, altijd rond worden. Als er al een uitsteeksel zou zijn, dan zou dat uitvloeien over de rest van de planeet.

Pas veel later, wanneer de planeet is afgekoeld en gestold, kunnen er afwijkingen van de ronde vorm ontstaan. Zo zijn op de aarde en de maan bijvoorbeeld bergen ontstaan. Maar van een afstandje gezien stellen die niets voor, en is de aarde nog steeds ongeveer rond.

Heel kleine brokstukken, zoals asteroïden, zijn in de begintijd van het zonnestelsel nooit hard genoeg gebombardeerd om vloeibaar te worden. Dat zijn dus samenklittende hopen stenen. Die hebben dan ook de vreemdste vormen - meestal lijken ze nog het meeste op een raar soort aardappel.

Toegevoegd na 3 minuten:
Op het plaatje de asteroïde Itokawa.
(Lees meer...)
Plaatje bij antwoord
Cryofiel
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zoals een slok water in het ruimtestation: dat neemt ook een ronde vorm aan
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Een planetoide hoeft niet perse vloeibaar te zijn geweest om bolvormig te worden.Als hij groot genoeg is zal de zwaartekracht ook een vast oppervlakte in een ronde vorm buigen. Kijk naar Ceres de grootst bekende asteroide die rond is maar waarschijnlijk nooit vloeibaar is geweest en daarom ook wel een dwergpaneet genoemd.
Cryofiel
14 jaar geleden
Dat klopt natuurlijk. Ik heb dit aspect maar even uit mijn antwoord gelaten, om het niet te ingewikkeld te maken. Maar inderdaad, ook zonder vloeibare fase worden veel hemellichamen rond. Voor een completer antwoord had ik ook de tussenfasen moeten noemen tussen de oerknal en de vorming van planeten. Zoals vraagsteller het nu stelt, was er een grote explosie waarvandaan allemaal brokstukken rondvlogen, die daarna samenklonterden tot planeten. Zo eenvoudig is het niet gegaan - maar om dat nou ook allemaal te noemen... Mijn teksten zijn al zo lang... Maar goed, vandaar dus dat ik mij deze vereenvoudiging permitteerde. Doet aan het algemene principe geen afbreuk, dacht ik.

Andere antwoorden (2)

Bij voldoende massa, nemen zij die vorm aan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Erg kort, maar niet fout.
Dit heeft ook te maken met de draaicyclus en draai snelheid en de atmosfetische lagen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding