Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (2)

Ja, er bestaan zonnestelsels met meerdere zonnen, deze worden vaak meersterre-stelsels of dubbelstelsels genoemd.

In zo'n systeem draaien de planeten om twee of meer sterren tegelijk. Dit kan interessante effecten hebben op de banen van de planeten, zoals extreme seizoensveranderingen of complexe gravitational effecten.

Volgens veel astronomen zijn deze systemen wel vaker gevonden. Sterren zoals Alpha Centauri, wat een systeem met drie sterren is, hebben planeten die in zo'n omgeving rond de sterren draaien.

Wie kent nog meer voorbeelden van zulke meersterre-stelsels of weet jullie interessante feiten hierover?
(Lees meer...)
Thecis
2 uur geleden
Een interessant feit hieraan is dat 3-voudigr stelsels instabiel zijn (is een chaos systeem). Het feit dat Alpha Centauri stabiel is, is omdat 2 sterren dicht bij elkaar staan en de 3e zeer ver weg (0,21 lichtjaar) én zeer licht in vergelijking. Daardoor voorkom je een chaos-systeem (heeft te maken met centre of mass van de 2 grootste sterren waardoor zowel de 2 sterren als de 3e sterren om een gezamelijk centre of mass kunnen heen draaien). Een 3 sterrenstelsel is dus zeer zeldzaam (misschien maar honderden of duizenden in de melkweg, ter referentie, er zijn ruweg 100 miljard, dat is 100.000.000.000 sterren in onze melkweg. De planeten in Alpha Centauri zien dus 2 sterren helder en een heel zwak maanachtig schijnsel van de 3e ster.
Onze zon is een beetje ongebruikelijk omdat hij geen vrienden heeft. Het is maar één zon omringd door planeten, asteroïden, kometen en dwergplaneten. Maar zonnestelsels kunnen meer dan één zon hebben. Dat is zelfs vaak het geval. Meer dan de helft van alle sterren bevindt zich in systemen met meerdere sterren. Dat betekent dat het zonnestelsel twee of meer zonnen bevat.
Kun je je voorstellen dat je tegelijkertijd twee zonnen aan de hemel hebt? Welnu, er zijn tal van planeten in het hele universum waar dat normaal is.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 27 november 2024 14:10: tekst
2 uur geleden
Thecis
2 uur geleden
Hier is nogal wat discussie over wat dit inhoudt. Hier een discussie met bronnen.
https://astronomy.stackexchange.com/questions/55503/are-multiple-stars-actually-more-common-than-singles Waar het op neer komt, is dat als de helft van de sterren in een binair systeem zitten, dat niet betekent dat de helft van de zonnestelsel een binair systeem zijn. Daarbij heeft ook de mate van perceptie een bijdrage aan de uitspraak van de helft vd sterren zijn binair. Ook de definitie van een ster draagt bij. Conclusie, er zijn heel veel binaire systemen, maar dat houdt niet automatisch in dat de meeste zonnestelsel (meer dan de helft) een binair systeem zijn.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding