Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het waar, dat zwaartekracht het gevolg is van beweging richting Aarde en niet de oorzaak?

In Motum wordt gesteld dat zwaartekracht geen aantrekkingskracht is maar het gevolg van een beweging richting het centrum van de Aarde. Voorwerpen volgen een weg door ruimtetijd. De aardmassa buigt die weg richting haar centrum. Een voorwerp vervolgt zijn weg en gaat richting dat centrum. Massa's trekken elkaar dus niet aan maar buigen elkaars wegen door ruimtetijd naar elkaar toe. Klopt deze redenering met de huidige stand van de natuurkunde?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Nee, het klopt niet wat je zegt. In het kort, zwaartekracht bestaat eigenlijk niet. Massa vervormt ruimtetijd. Als iets in een baan gaat om een groter object, rolt het eigenlijk door die vervorming heen.

Het grootste probleem wat "zwaartekracht" met zich mee bracht, was de actie op afstand (action at a distance). Hoe weet de maan dat de aarde er is? Maar wat gebeurd er wanneer de aarde ineens weg is? Hoe en wanneer merkt de maan dit? Dit werd weg genomen toen Einstein de ruimtetijd introduceerde. Massa vervormt deze ruimtetijd en hierdoor kunnen we al deze bovenstaande vragen perfect verklaren.

De stelling die je formuleert geeft aan dat de zwaartekracht een gevolg is van beweging. Dit klopt niet. Massa vervormt ruimtetijd (geeft een “deuk”) en daardoor wordt het pad van een voorwerp wat langs komt veranderd. Daardoor lijkt het wel alsof beweging zorgt voor zwaartekracht, maar dit is pertinent niet zo. Hier wordt het heel mooi uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=MTY1Kje0yLg

Grootste uitdaging is nog om de quantum wereld met zwaartekracht te combineren. De unification is nog puur theoretisch (snaar en brane theorie) en er is sowieso nog geen zicht om hier experimentele data voor te vinden.
Thecis
4 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing