Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kunnen we weten hoe snel we door het universum reizen?

Snelheid lijkt me altijd relatief tot een referentiepunt. Op aarde kan dat bijvoorbeeld een vastgesteld vertrekpunt zijn.
Onze aarde bevindt zich dan weer in een baan om een referentiepunt dat onze zon is. Die bevindt zich wellicht ook in een baan om een ander referentiepunt. Dat zich dan ook weer zou kunnen ten opzichte van een ander referentiepunt bewegen. En zo zou het mogelijks oneindig kunnen doorgaan. Dus hoe kunnen we dan onze snelheid kennen als we geen referentiepunt kunnen vinden?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Je hebt volkomen gelijk: snelheid is per definitie relatief.

Je kunt dus met het zelfde gemak zeggen dat je stil staat of met 10.000 km/u door het heelal suist.
Het is maar net t.o.v. welke referentie je meet.
Ozewiezewozewiezewallakristallix
6 jaar geleden
Er blijkt volgens sommige wetenschappers een referentiepunt te zijn voor de beweging van ons melkwegstelsel. Deze snelheid bedraagt ongeveer 2 miljoen km per uur tov de achtergrondstraling:
"Astronomen kunnen nu meten hoe snel de aarde beweegt in vergelijking met de kosmische achtergrondstraling die alle ruimte vult. (Technisch gezien veroorzaakt onze beweging één soort Dopplereffect in de straling die we waarnemen in de richting waarin we bewegen en een andere in de tegenovergestelde richting.)Anders gezegd, de CBR (Cosmic Background Radiation) biedt een "referentiekader" voor het universum in het algemeen, ten opzichte waarvan we onze beweging kunnen meten. Van de beweging die we meten in vergelijking met de CBR, moeten we de beweging van de aarde rond de zon en de zon aftrekken rond het midden van de Melkweg. De beweging die overblijft, moet de specifieke beweging van onze Melkweg door het universum zijn!En hoe snel beweegt de Melkweg? De snelheid blijkt een verbazingwekkende 1,3 miljoen mijl per uur (2,1 miljoen km / uur) te zijn! We bewegen ruwweg in de richting van de hemel die wordt bepaald door de sterrenbeelden van Leeuw en Maagd. Hoewel de redenen voor deze beweging niet volledig worden begrepen, menen astronomen dat er een enorme concentratie van materie in deze richting is. Sommige mensen noemen het The Great Attractor, hoewel we nu weten dat de aantrekkingskracht waarschijnlijk niet te wijten is aan één groep sterrenstelsels, maar aan velen. Toch trekt de extra zwaartekracht in deze richting de Melkweg (en veel aangrenzende melkwegstelsels) in die richting.
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing