Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom verander het structuur van materialen niet in het luchtledig, buitenbereik van de zwaartekracht?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Het is normaliter flauw om een vraag met een tegenvraag te beantwoorden, maar toch, in dit geval:
Waarom zou de structuur veranderen, en wat heeft de afwezigheid van lucht en zwaartekracht daarmee te maken?

Aan de andere kant: Als je een kopje water in het luchtledig neerzet, dan verandert er wel degelijk wat.
Niet aan de structuur, maar wel aan de verschijningsvorm.
(Lees meer...)
AWM
15 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

De structuur van een materiaal kan alleen veranderen als er krachten/vormen van energie op worden uitgeoefend. Zoals je zelf zegt is er geen zwaartekracht in het luchtledige, dus deze kan het materiaal niet veranderen. Maar er zijn nog steeds mogelijkheden om een materiaal te veranderen in het luchtledige, je kunt bijvoorbeeld iets laten smelten of juist verwarmen om het van structuur te laten veranderen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er is wel degelijk zwaartekracht in het luchtledige.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er staat in de vraag: buiten bereik van de zwaartekracht. Natuurlijk is er in het luchtledige normaliter wel zwaartekracht, maar die is er in deze specifieke situatie kennelijk niet.
Je kunt de vraag anders stellen: waarom zou de stuctuur van materialen _wel_ veranderen als er geen zwaartekracht is?

Voor vaste stoffen maakt de aan- of afwezigheid van zwaartekracht heel weinig uit. Wel een beetje, vooral als een voorwerp op de grond ligt.

Je kunt bijvoorbeeld een tafeltje maken met zulke dunne pootjes, dat het hier op aarde meteen door zou zakken en in elkaar zou storten. Datzelfde tafeltje zou op de maan prima kunnen staan, omdat de zwaartekracht daar veel minder is dan op aarde.

Maar afgezien van zulke effecten, heeft de zwaartekracht geen invloed.

Vloeistof verandert ook onder invloed van zwaartekracht, maar ook alleen als het op de bodem ligt, of in een beker zit. Op aarde vormt vloeistof op de bodem een plas, en heeft vloeistof in een beker een grotendeels vlak oppervlak. Zonder zwaartekracht zal diezelfde vloeistof een bol vormen. Maar of je dat "een verandering van de structuur" kunt noemen...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
omdat er ook zoiets is als interne krachtvelden die de atomen/moleculen bijeen houden. Je zal energie toe moeten voegen om die samenhangende krachten op te heffen, die energie zal niet van het luchtledige komen. Overigens is de opbouw van een kristalstructuur in he luchtledige wel anders, hiermee zijn experimenten gedaan in de ruimte. Bij smelten of koken verander je de morfologie, niet de structuur.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
De structuur van materialen hangt af van de krachten in een atoom en de krachten tussen atomen en eventueel ook tussen moleculen.
Deze is dus in het geheel niet afhankelijk van zwaartekracht. Daarom zal de structuur ook niet veranderen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er staat zoveel onzin bij de antwoorden van de respondenten dat ik het niet allemaal apart kan behandelen.

Er zijn op dit moment 3 fundamentele krachten in het heelal (tot en met de jaren 80 waren het er 4 maar Weinberg en Salam hebben er 2 verenigd): de sterke kernkracht, de electromagnetische kracht en de zwaartekracht. De zwaartekracht is veruit de zwakste van de drieen legt het dan ook ruim af tegen de andere 2. De sterke kernkracht houdt de kernen van atomen bij elkaar.

Een misvatting is dat in het luchtledige geen zwaartekracht heerst. Zwaartekracht heerst overal in het universum (onafhankelijk van een evt dampkring oid). De zwaartekracht is weliswaar zwak tov de ander fundamentele krachtem, maar hij is er wel! De zwaartekracht neemt af met het kwadraat van de afstand tussen 2 voorwerpen, maar hij wordt nooit helemaal 'nul' (alleen in het oneindige). Zwaartekracht werkt dus over oneindig grote afstanden.

Een tweede misvatting is dat er geen zwaartekracht werkt op mensen die zich bijv. in het International Space Station (ISS) bevinden. Er werkt wel degelijk zwaartekracht (zoals ik net heb uitgelegd), alleen ze bewegen in de cirkel om de aarde en hebben daarbij zo'n enorme snelheid dat die kracht wordt opgeheven door de centrifugaalkracht.

Maar goed, de kernkrachten houden de kerndeeltjes bij elkaar en samen met de elektromagnetische krachten worden de atomen bij elkaar gehouden. De aarde heeft niet genoeg massa om daar iets aan te veranderen.
Dat gebeurt pas op het moment dat de massa van een voorwerp veel groter is: de massa van de zon is zo groot dat de druk in de zon (druk is kracht per opppervlakte-eenheid en de kracht is hier de hele grote zwaartekracht tgv de hele grote massa) heel erg groot is. De atomen verliezen door die druk hun electronen zodat aleen de kernen overblijven. Dit soort materie heet ontaarde materie en atomen zonder kernen noemen we ook wel plasma. Plasma is de 4e toestand waarin materie kan voorkomen (bedenk zelf de andere 3).

Antwoord op je vraag:
De structuur van een stof verandert niet in het luchtledige omdat de zwaartekracht (of het niet ehhhh MINDER aanwezig zijn van zwaartekracht) zeer zwak is tov de krachten die de materie zijn structuur verlenen.

Als je die structuur wilt veranderen, zul je heel veel energie moeten toevoegen, bijvoorbeeld door het materiaal in de brand te steken. Dat is dan echter een scheikundig proces (waarbij de stof blijven verandert) en geen natuurkundig proces.


mvg

Natuurkundeleraar
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image