Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

In hoeverre is het licht van de maan verschillend met dat van de zon?

Maanlicht is natuurlijk gereflecteerd zonlicht, zover ben ik wel. Maar kun je bijv. theoretisch ook verbranden in de maneschijn? Praktisch gezien zal dat natuurlijk niet kunnen vermoed ik omdat de intensiteit veels te laag is, maar zit er bijv. wel uv-stralen en infrarood in maanlicht?

En wat is bijv. de temperatuur van maanlicht tov zonlicht?

9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Maanlicht is zonlicht dat door het ruwe oppervlak van de maan diffuus gereflecteerd wordt. Het meeste zonlicht wordt echter geabsorbeerd; slechts 7% wordt gereflecteerd en de maan is dus eigenlijk zo donker als asfalt. Dit percentage is afhankelijk van de samenstelling van de bodem: in de maria (zeeën) wordt bijvoorbeeld maar 4% gereflecteerd en die gebieden zien er daarom relatief donker uit.
Net als ieder voorwerp waarop licht valt heeft de maan een kleur. Dat betekent dat selectief van de ene golflengte wat meer weerkaatst wordt en wat minder geabsorbeerd dan van de andere. Bepaalde materialen veroorzaken ook absorptielijnen en een ruw oppervlak kan bovendien polarisatie veroorzaken. Maar die twee verschijnselen spelen bij de maan geen grote rol. Als we absorptielijnen in het maanlicht meten dan waren die al aanwezig in het opvallende zonlicht of worden ze veroorzaakt door de aardse atmosfeer.
Ook van de onzichtbare delen van het zonnespectrum in het infrarood en ultraviolet worden delen gereflecteerd, maar de intensiteit is laag. Daarbovenop straalt de maan wel degelijk zelf infraroodstraling uit vanwege z'n temperatuur. In het verre infrarood is dit zelfs de dominante component maar in het nabije infrarood wordt het volledig overstemd door de gereflecteerde zonnestraling.
WimNobel
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Maanlicht bestaat, net als zonlicht, uit fotonen dus in zoverre is het gelijk.

De zon gedraagt zich praktisch gezien als een zwarte straler van circa 5.777 graden Kelvin. De maan komt hier nog niet bij in de buurt. Dit betekent dat de intensiteit van het maanlicht minder en de golflengtes van maanlicht gemiddeld langer zijn dan die de zon uitstraalt. Hoewel de maan ook het volledige spectrum uitzend/weerkaatst zit de piek dus ergens anders en is verbranden, hoewel misschien niet onmogelijk, onwaarschijnlijk.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing