Als de aarde lichter zou worden verandert dan zijn baan om de zon?
De oceanen bevatten 1,386×109 km³ water, met een massa van 1,35×1018 ton, ongeveer 1/4400 van de totale massa van de Aarde.
Stel dat al het water verdampt door wat voor oorzaak dan ook en de aarde verlaat, komt de aarde dan in een andere baan om de zon terecht?
mZ= massa zon
r= afstand tussen beide, G is de universele gravitatieconstante (een vast getalletje) ). 2. Datgene wat we vaak de 'middelpuntvliedende kracht' noemen -- hoewel deze naamgeving eigenlijk niet juist is , het is nl gewoon de traagheid van de massa van de aarde die zich 'verzet' tegen de koersverandering door de kracht van de zon die op de aarde inwerkt. Deze formule wordt -vereenvoudigd- weergegeven door: f=mA* v^2 /r Stel nu dat de massa van de aarde --zoals jij zegt verandert, maar voor de rest niets. Laten we voor het gemak zeggen dat deze 10% lichter zou worden. Dan zouden we dus in _beide_ formules m*A maal 0.9 moeten doen. En dat betekent dat in _beide_ formules de hele uitkomst maal 0.9 gaat. Dus blijven de krachten in evenwicht zoals ze dat in de huidige situatie ook al zijn. Dus zal de baan rond de zon niet veranderen. Zou je _andere_ factoren veranderen, zoals bv de snelheid waarmee de aarde rond de zon draait (dus door de aarde een extra 'zetje' te geven) , dan zou de baan wel degelijk kunnen veranderen. Bovenstaande is vanuit de aanname dat het verlies (of de winst) van massa zonder extra 'impact' (impuls) gepaard gaat.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.