Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe groot moet de massa van het centrum (zwart gat) van het melkwegstelsel zijn om de aarde er binnen 1 jaar in op te 'zuigen'?

Voor het gemak laten we de overige sterren en planeten even buiten bescnouwing, evenals de donkere materie.

Met de formule F = G*(m1*m2)/r2 moet die massa (m2) toch wel te berekenen zijn, maar hoe?

G = 6,67428 ± 0,00067 × 10−11 Nm2 kg−2
m1 = De massa van de aarde is 6000 triljard kilogram, dat is een 6 gevolgd door 24 nullen.
r2 = 10.000^2 lichtjaar

Maar hoe moet je dat verder uitrekenen? Want F weet ik niet.

9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Nooit groot genoeg. De afstand tot het centrum van de melkweg is circa 25.000 lichtjaar van de aarde en die afstand is daarmee nooit in één jaar te overbruggen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het maakt niet uit hoeveel massa er in het centrale zwarte gat zit.

De zon en de aarde draaien nu rondjes rond het centrum van het melkwegstelsel. Tussen ons en het centrum zitten het centrale zwarte gat, vast nog wel meer zwarte gaten, en een heleboel sterren, planeten en stof/gas. En misschien nog donkere materie, maar die laat ik nu even buiten beschouwing.

De gezamenlijke zwaartekracht van al die massa zorgt ervoor dat wij (ons zonnestelsel) onze rondjes blijven draaien rond het centrum van de melkweg.

Als het zwarte gat groter zou worden, zou dat komen doordat er massa in valt. Dan zou het zwarte gat meer zwaartekracht op ons uitoefenen, maar de omgeving juist minder, want die massa zou daar dan niet meer zijn.

De totale massa tussen ons en het centrum van het melkwegstelsel zou dan hetzelfde blijven. Alleen de verdeling zou anders zijn: meer in het zwarte gat, minder in de overige zwarte gaten, de sterren, de planeten, en het stof/gas.

Omdat de totale massa, en dus de totale zwaartekracht, gelijk zou blijven, zouden wij nooit door het zwarte gat worden opgezogen.

--

Ter vergelijking:
Stel dat de zon ineens zou veranderen in een zwart gat. Dan zou dat geen enkele invloed hebben op de baan van de aarde of van de andere planeten. Het zou hier natuurlijk wel een tikkeltje kouder worden, maar de baan van de aarde zou dezelfe blijven. En we zouden nooit in het zwarte gat (de voormalige zon) worden gezogen.

Hetzelfde geldt voor de maan. Als die ineens in een zwart gat (een zwart gaatje) zou veranderen, zou dat zwarte gaatje gewoon dezelfde baan rond de aarde blijven beschrijven als nu, en zouden wij niet worden opgeslokt.

En als wijzelf in een zwart gat zouden veranderen, zou dat geen invloed hebben op de baan van de maan.
 
Cryofiel
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing