Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als sterlicht er 100 jaar over doet om op aarde te komen is de afstand tot die ster dan automatisch 100 lichtjaar?

Misschien een voor de hand liggend antwoord.

Maar stel een ver verwijderd sterrenstelsellicht buigt gewoon heel vaak af.

Ik moet hierbij even denken aan de statistische verdeling (van Boltzman?) waarbij de kans dat een deeltje via een driehoeksvorm uiteindelijk niet recht naar beneden komt maar uiteindelijk diagonaal de minst waarschijnlijke positie verkrijgt (helemaal rechts of links).

Mijn excuses aan de echte bèta mensen voor de vergelijking, maar die kwam even in me op ter verduidelijking(hoop ik).

Kan het dan zo zijn dat als licht er 100 jaar over gedaan heeft de absolute afstand tot die ster uiteindelijk 105 lichtjaar is of zelfs het dubbele. Of is een dergelijke voorstelling van zaken geheel bezijden de werkelijkheid?

Of is spreken over absolute afstanden ic een precaire voorstelling?

Of zijn er al grote verschillen ontdekt bij sterren(stelsels)?

9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Licht kan inderdaad afgebogen worden. Maar licht neemt ook altijd de kortste weg. De afgebogen route is dus de kortste weg tussen de ster en de aarde.

Op die manier gezien staat jouw ster dus op 100 lichtjaar afstand van de aarde.

Om een vergelijking te maken:

Stel dat jij in Amsterdam woont, en ik in Utrecht (bij mijn geliefde Eenhoorn). De afstand Amsterdam-Utrecht is op dit moment 35 km. Jij kunt dus zeggen dat ik mij op 35 km afstand van jou bevind.

Nu bouwen we een enorme berg tussen Amsterdam en Utrecht. Zeg maar in het gebied tussen Baambrugge en Abcoude. Die berg is enorm steil, dus het grondoppervlak is maar klein. Maar hij is wel hoog: maar liefst 5 km. En de top staat precies op de lijn Amsterdam-Utrecht.

Wat is nu de afstand tussen jou en mij?

Ga je dwars door de berg heen, dan is de afstand natuurlijk nog steeds dezelfde 35 km. Maar er is geen tunnel.

Ga je nu "rechtdoor", dan moet je over de berg heen. Dus dezelfde 35 km die we al hadden, plus 5 km omhoog, en aan de andere kant 5 km omlaag. De afstand tussen jou en mij is dan ineens 45 km.

Maar de berg is niet breed. Je kunt er dus vrij makkelijk omheen. Laten we zeggen dat je dan een extra afstand moet afleggen van 3 km: vanuit Utrecht niet rechtstreeks naar Amsterdam, maar naar de rechterkant van de voet van de berg. Dan van de rechterkant van de voet van de berg naar Amsterdam. Op die manier is de afstand tussen jou en mij slechts 38 km.

Voor het afgebogen licht geldt hetzelfde. De berg is nu het sterrenstelsel dat het licht afbuigt. De route van ster naar aarde door dat sterrenstelsel heen zou 35 km zijn als het sterrenstelsel er niet zou zijn. Maar het sterrenstelsel is er wel. Dus is de route door het sterrenstelsel heen 45 km ("over de berg heen"). Daarom kiest het licht de route die het altijd kiest: de kortste. En die is: afgebogen worden door het sterrenstelsel ("om de berg heen"), ofwel: 38 km.

Dus ja, als het licht er 100 jaar over doet om ons te bereiken, staat de ster op een afstand van 100 lichtjaar. Maar dan wel gerekend via de kortst mogelijke route, dus om het sterrenstelsel heen.

Voor wat mitsen en maren: zie reactie.
 
Cryofiel
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing