Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar ligt de draai-impuls energie van het zonnestelsel in opgeslagen?

Volgens de wet van behoud van draai-impuls zou deze netto gelijk moeten zijn aan nul. Door de schokgolven van een supernova is het proces van het ontstaan van ons zonnestelsel waarschijnlijk begonnen (hiervoor zweefde de nevel gewoon rond door het heelal), maar waar wordt deze impuls aan afgegeven?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Wat ik weet is dat alles draait om zwaartekracht in het heelal, en dat ons zonnestelsel zeer waarschijnlijk draait om een enorm zwart gat. Dat zet ons zonnestelsel in beweging.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De draai-impuls energie van het zonnestelsel zit opgeslagen in de draaibeweging van de objecten die binnen het zonnestelsel rondom de zon draaien. Het zit in de beweging van de planeten, asteroïden, kometen, de zon en wat er nog meer is om hun eigen as. Dit hoeft niet gelijk aan nul te zijn, maar als er door interne verandering (bijvoorbeeld een meteoor slaat op aarde neer) de draaisnelheid van een object verandert moet het netto resultaat nul zijn (bij de inslaande meteoor verdwijnt de draaiing en deze wordt overgenomen door de aarde).

Om te begrijpen waar de draaiing vandaan komt moet je een beeld hebben van het ontstaan van het zonnestelsel. Dit ontstond uit een enorme gaswolk die verdichtingen kreeg (of dit door een supernova of onder eigen zwaartekracht werking gebeurde doet niet ter zake). In deze gaswolk bewogen alle deeltje kris kras in willekeurige richtingen door elkaar. Omdat het netto resultaat van alle willekeurige bewegingen samen niet nul zal zijn geweest zullen verdichtingen een langzame rotatie hebben gekregen. Op basis van de wet van behoud van impuls zal de rotatie toenemen naarmate de verdichtingen kleiner werden en uiteindelijk de zon en planeten en andere objecten vormde.

De impuls wordt een klein beetje afgegeven door bijvoorbeeld getijde energie. Die heeft ervoor gezorgd dat de maan een rotatie kreeg die vrijwel precies gelijk oploopt met de tijd waarin hij om de aarde draait waardoor we altijd dezelfde kant zien. Als tegenprestatie is de aardse dag inmiddels met een aantal uren verlengd ten opzichte van lang geleden. Binnen het hele zonnestelsel wordt op deze wijze impuls overgedragen van het ene object naar het andere.

Toegevoegd na 6 minuten:
Nog een bron toegevoegd die hierover gaat.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing