Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Verwijderen vér afgelegen sterrenstelsels zich sneller van ons vandaan dan dichtbij gelegen stelsels?

Naar mijn vermoeden hebben sterrenstelsels hun eigen snelheid en de snelheid door de uitdijing van het heelal.

-Is de eigen snelheid van de sterrenstelsel hoger naarmate ze verder afgelegen zijn van de aarde?
-Is de snelheid door de uitdijing hoger bij verder afgelegen stelsel tov dichterbij gelegen stelsels?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Het klopt gedeeltelijk tot helemaal wat je zegt.

Sterrenstelsel hebben hun eigen snelheid. Klopt, niet tegen in te brengen. Wat betreft de grootte van deze snelheid, daar kunnen we niets over zeggen door de uitdijing, waarvan de uitleg nu komt.

Elk stukje ruimte wordt uitgerekt. Vergelijkbaar met een elastiek. Als je aan de ene kant van het elastiek staat, zie je het elastiek een cm verder langzaam van je af gaan terwijl het elastiek een meter verder veel sneller van je af gaat. Gaat het stukje een meter verder dan daadwerkelijk sneller. Nee, dit lijkt alleen maar zo.

Zo ook met de ruimte. De uitdijing is over het geheel gelijk (voor zover we kunnen nagaan). Relativiteit zegt dan ook dat de natuurkunde overal gelijk is. De uitdijing is ook overal gelijk (er tuurlijk kunnen er bepaalde kleine regionen zijn waar dit afwijkt).
Doordat de uitdijing overal gelijk is, is de snelheid waarop verder afgelegen stelsels staan veel groter. Ofwel, hoe verder weg, hoe sneller ze van ons af bewegen. De uitdijing gaat dus niet sneller, de snelheid (het effect wat we zien van de uitdijing) dus wel.
Hierdoor ontstaat dus ook de roodverschuiving in het licht, door de uitdijing.

In die zin kunnen we ook niet zeggen dat heel ver verwijderde stelsels een hogere eigen snelheid hebben. De uitdijing zorgt al voor een dermate hoge snelheid dat we de eigen snelheid niet goed kunnen meten (klein procentueel gedeelte van de totale snelheid).
Vooralsnog ontstaat snelheid ver weg hetzelfde als hier. In die zin denk ik dat de snelheid van sterrenstelsels hier en ver weg dezelfde verdeling hebben (ze zullen niet allemaal dezelfde snelheid hebben, maar een verdeling zal wel te maken hebben).

Dan volgt tot slot nog even de hamvraag. De snelheid in vergelijking tot wat / wie? Met bepaling van snelheid heb je altijd een referentiekader nodig. Dit is in het universum iets moeilijker dan op aarde.
(Lees meer...)
Thecis
9 jaar geleden
erotisi
9 jaar geleden
De uitdijing gaat dan met de hubbleconstante?!
Ik heb het zelf even getest met een echt stiekje en kwam inderdaad ook op een constante uit.
Wat ik me nog wel afvraag is hoe zeker dat de uitdijing is en hoe het onderscheid gemaakt kan worden tussen eigen snelheid en uitdijingssnelheid.
Wat spreekt er tegen om te zeggen dat alle sterrenstelsels wél een eigen snelheid hebben die 'toevallig' gelijk is aan die uitdijingssnelheid? Is die uitdijingssnelheid gewoon tevens een noodzakelijke afleiding van de oerknal?
Thecis
9 jaar geleden
@Erotisi
Snelheid is een vector. Het heeft een richting en een grootte. Als je gaat kijken naar de hoeveelheid sterrenstelsels om ons heen, zouden we moeten kunnen zien dat er (redelijk at random, wel rekening houdend met zwaartekracht) dat er stelsel naar ons toe komen en van ons af gaan. Dit geldt zowel voor stelsels dichtbij als ver weg. Echter is het volgende het geval. ALLES (behalve een paar lokale stelsels) beweegt van ons af. Een tweede effect wat we zien is dat hoe verder weg een stelsel staat, hoe sneller het van ons af beweegt. Er moet dus een drijvende kracht zijn die groter wordt naarmate iets verder van ons af staat. Met eigen snelheid zou je daar uitzonderingen op vinden. Dan zouden er stelsel heel ver weg moeten zijn die relatief langzaam van ons af staan of zelfs naar ons toe komen. Dit is niet het geval. Dus moet de drijvende kracht (veel) groter zijn dan de eigen snelheid van de sterrenstelsels.
Ozewiezewozewiezewallakristallix
9 jaar geleden
Big plus !
Zowel voor het antwoord, als voor de aanvulling.

Andere antwoorden (1)

Je kunt niet iets zeggen over de eigen snelheid van sterrenstelsels omdat je dan eerst iets moet afspreken over welke referentie je hanteert.

In de lokale groep komt Andromeda naar ons toe (of gaan wij naar Andromeda toe, wie zal het zeggen?).

Op grote afstand wordt de verwijdering volledig gedicteerd door de uitdijing van het heelal. Sterrenstelsels die zonderuitdijing naar ons toe zouden bewegen (of wij naar hen toe, wie zal het zeggen?) bewegen zich door de uitdijing zo snel van ons af dat de eigen snelheid geen enkele rol speelt. Hoe verder weg de sterrenstelsels hoe groter het effect van de uitdijing, hoe sneller ze zich verwijderen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image