Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is zwaartekracht sneller dan licht?

Ik weet het 1 en ander ( niet gek veel ) van het effect van zwaartekracht op licht. Toch blijf ik me maar afvragen hoe de aarde zou reageren wanneer de zon ontploft. Laten we er even vanuit gaan dat de zon binnen enkele seconden is vernietigd, wij op aarde merken na 8 minuten dat er geen licht meer is. Maar hoe zit het met de baan/draaing van de aarde, die is daarvoor al verandert of niet? In dit voorbeeld is de zwaartekracht dus sneller dan het licht of toch niet?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Nee, zwaartekracht is (voor zover bekend) even snel als het licht.

Als de zwaartekracht plotseling verandert, beweegt die verandering zich met de lichtsnelheid door de ruimte. We noemen dat een zwaartekrachtgolf.

Helaas hebben we zwaartekrachtgolven nog niet direct kunnen waarnemen. Wel indirect. Bijvoorbeeld bij twee neutronensterren of zwarte gaten die heel dicht (en dus heel snel) om elkaar heen draaien. Die twee supermassieve objecten die elkaar continu zo sterk versnellen produceren sterke zwaartekrachtgolven. Die zwaartekrachtgolven bevatten energie. Omdat die zwaartekrachtgolven zich in de ruimte verspreiden, verliezen de twee om elkaar heen draaiende supermassieve objecten energie. Daardoor gaan ze steeds dichter om elkaar heen draaien (en ook steeds sneller). Dit energieverlies (eigenlijk: het effect van het energieverlies op hun onderlinge beweging) kan wel worden gemeten.

Maar goed, om op je vraag terug te komen: zwaartekracht breidt zich uit met de snelheid van het licht.
 
Cryofiel
10 jaar geleden
Ja en nee licht is sneller, maar zwaartekracht remt meer dan de energie achter licht het kan acceleren.

Zo goed mogelijk uitgelegd en te simplistisch maar dit is de basis;

Dit is het beste uit te leggen met het object met de grootste zwaartekracht die wij mensen met onze natuurkundige kennis hebben; Zwarte gaten. Deze absorberen gaten licht en daarom is het hart donker. De extreme dichtheid zorgt ervoor dat zelfs de golven van licht die langs dit enorme zwaartekracht object gaan zo afgebuigen dat men sterren kan zien die eigenlijk recht achter het zwarte gat staan.

Licht is een frequentie energie en heeft een enorm complexe samenstelling van kinetisch, electrische, magnetische golven die zich in een bepaalde frequentie golvend voortbewegen door zwaartekracht veranderen de golven en daardoor ook de frequentie wat wij als kleur zien. Blijf je kracht uitvoeren op deze dan vervormt het spectrum tot de "kracht" achter het licht uit elkaar valt.

Licht zijn ook deeltjes, zoals ik al zei is licht ernstig complex en naast de Planck constante zijn er on uitputtelijk veel variabelen die het tot licht maken. Einstein deed in 1905 onderzoeken naar photoelectische energie bestaande uit photonen, electronen en neutronen.

We hebbben waarschijnlijk ondanks alle wetenschap van de afgelopen 10.000 jaar slechts een splinter ontdekt van ruimte, licht en tijd en elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen. Het antwoord blijft voorlopig echter hetzelfde want we kunnen dit zien en waarnemen. Zwaartekracht is sterker dan licht snel is en dus in de bepaling "sneller"

hoop dat dit wat duidelijkheid schept want ik kan er waarschijnlijk nog 4 pagina's mee vullen dus bronnen vertellen meer.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De snelheid van de zwaartekracht ligt tussen 0,93 en 1,05 keer de lichtsnelheid.

Een groep Chinese natuurkundigen onder leiding van Tang Ke Yun (Institute of Geology and Geophysics, Chinese Academy of Sciences, Beijing, China) heeft dit experimenteel gemeten.

Toegevoegd na 2 minuten:
Beeld en zwaartekracht-effect arriveren dus ongeveer gelijktijdig

Toegevoegd na 13 minuten:
Het gravitatie-effect komt dus ergens tussen 35 seconden vóór en 25 seconden ná het beeld aan.
10 jaar geleden
Als de zon ontploft, is de zwaartekracht van die massa niet zomaar verdwenen.
Er is een Sci-fi film, waarin een ster implodeert tot een zwart gat, en - onterecht - wordt gesteld dat een cirkelende planeet daar dus ingetrokken zou worden.
Maar de massa van dat zwarte gat is gelijk aan dat van de geïmplodeerde ster, en de zwaartekracht ook.
In jouw geval geldt dat ook. Als de ontploffende zon niet voorbij de aarde komt, blijft de zwaartekracht hetzelfde.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing