Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

stel je laat een wasmachine draaien in de ruimte. zal dan de kleding in de trommel rond zweven of aan de trommel kleven?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Ja, een wasmachine werkt ook in de ruimte. De natuurkunde in de ruimte is niet anders dan hier op aarde. De is de basis van de moderne fysica (relativiteit), namelijk dat de natuurkunde zich overal hetzelfde gedraagt.
Echter, juist hierdoor komen je wel een aantal praktische zaken tegen.

De eerste is inderdaad al de vraag die je hebt of het zweven / kleven. Massa trekt elkaar aan. De was zal wat samenklonteren en zal door de trommel gelijkmatig aangetrokken worden. De "wasklont" in het midden zal heus wel de trommel wat gaan raken en dan "meegesleurd worden". Dus op den duur komt het wel tegen de trommel aan.

Het tweede wat je gaat tegenkomen is het toevoegen van water. Water in de ruimte vormt een bal en dit gaat erg moeilijk zomaar je was in. Op aarde, of liever gezegd, daar waar voldoende zwaartekracht is, stroomt het water door de was heen. Dat wordt met te weinig zwaartekracht wat lastig.

Dan het derde punt, en dat is het draaien van de trommel zelf. Op aarde staat de wasmachine op de grond en de trommel zet zich af tegen de rest van de wasmachine (door inderdaad een elektromotor). Aangezien de wasmachine stevig op de grond staat, kan de trommel draaien. Echter, in de ruimte (bij te weinig zwaartekracht) staat die rest van de wasmachine helemaal niet vast. De trommel gaat wel draaien, maar de rest van de wasmachine ook, in tegengestelde richting.

Dus de hamvraag, werkt de wasmachine. Ja, die werkt.
Wordt de was net zo schoon als op aarde? Ik denk het niet vanwege een paar praktische fysische bezwaren.
Thecis
10 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Probeer het je te visualiseren: je zit in de ruimte en voor je is er een wasmachine. Je steekt er je was in en zet het aan.
Wat zou er gebeuren? Wel, als je het aanzet begint de trommel te draaien ten opzicht van zijn as dankzij een magnetisch veld. Dit veld is dus ook geldig in de ruimte voor zover ik weet (ik heb echter nog nooit gehoord van experimenten van magnetisme in de ruimte of in vacuüm, maar het kan evengoed de zwaartekracht zijn die zorgt voor de effecten van magnetisme, ik heb er geen idee van maar beroep me op de kennis van mijn middelbaar). Dus de trommel draait. Dit geeft wrijving daar waar de as op de behuizing is aangesloten (actie-reactie). Dit geeft dus een tegenwaartse druk tegen de behuizing, die dus in de tegengestelde richting draait (tenzij we de behuizing vast maken aan een oppervlak met een zo danig groot gewicht dat het niet begint te draaien onder invloed van de wrijving). Vanaf wanneer een kledingstuk de trommel raakt, ontstaat daar dus ook een wrijving die dus het kledingstuk meetrekt in de beweging van de trommel. Aangezien er geen zwaartekracht is, zal het kledingstuk niet vallen, dus blijft hij door de middelpuntvliegende kracht tegen de trommel gedrukt en draait mee. Stel dat een kledingstuk de trommel niet raakt (bijvoorbeeld een eenzame kous in de wasmachine) dan zal hij geen invloed ondervinden van het draaien van de trommel, gezien er geen direct of indirect (via bv. Gassen) contact is met de trommel.
Dus eigenlijk zou een wasmachine moeten werken in de ruimte. Alleen zal je hem dus vol genoeg moeten proppen om de kleren te doen in aanraking komen met de trommel, maar ik denk dat de middelpuntvliegende kracht het water en de zeep gewoon eruit zou zwieren, en je dus eigenlijk eerder een uitzwierende droogkast hebt dan een wasmachine... En het zou handig zijn de behuizing van de wasmachine vast te maken aan een groot zwaar voorwerp (en met zwaar bedoel ik niet gewoon een paar kilo ofzo, maar meer iets als de maan) om zo te zorgen dat enkel trommel draait.

Dit is slechts een redenerende benadering van uw vraagstelling, ik ben geen astrofysicus ofzo die beweert dat dit zo gebeurt, maar dit lijkt me heel waarschijnlijk.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Wel, de was zou niets doen en de trommel zou ook niet draaien. Want er is geen elektriciteit.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Het is een behoorlijk fundamentel vraag want in een mathematische ruimte die je zou kunnen beschouwen als een reusachtige lege doos om de wasmachine, zou het geen enkel verschil maken wat de doos doet ten opzichte van de wasmachine. In onze fysische ruimte constateren we echter dat onze armen uit elkaar worden gedrukt als we draaien en dat het versnellen kracht kost. Daarom wordt de oorsprong van die krachten in de omringende massa van de kosmos gezocht. Met andere woorden bij het versnellen ten opzichte van waarneembare objecten als vaste sterren neem je krachten waar, bij het versnellen in een totaal lege kosmos zou dat betekenisloos zijn.

Een draaiende wasmachine in ons universum zal dus de neiging voelen te expanderen, naar men aanneemt onder invloed van alle waarneembare objecten in het universum. In een hypothetische lege ruimte kun je eigenrotatie, versnelling en beweging naar believen kiezen zonder dat het iets uitmaakt.
Als het gaat om de trommel gaat die draait ten opzichte van het omhulsel dat stationair blijft ten opzichte van de "vaste sterren" of de ruimte is er nauwelijks verschil, hoewel het draaien van het omhulsel ten opzichte van een trommel in de lege ruimte wel betekenis heeft is de massa van het omhulsel te klein voor enig meetbaar effect.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing