Hoe is het universum/heelal ontstaan?
Ik zat na te denken over hoe het universum ontstaan zou zijn want het zou naar mijn mening niet kunnen dat er quadriljoenen jaren geleden plotseling uit het niets een (waarschijnlijk) oneindig groot universum is gekomen. En als God het universum gemaakt zou hebben...hoe zou God dan zijn ontstaan?
3.5K
3.5K keer bekeken
Cryofiel
11 jaar geleden
Daarnaast kan iets eindig zijn maar toch onbereikbaar.
Stel je de geschiedenis van het heelal voor als een snelweg. Langs de kant van de snelweg staan groene hectometerpaaltjes die de tijd aangeven. We bevinden ons nu ter hoogte van het hectometerpaaltje waar 13,6 miljard op staat (of zoiets).
Stel dat we zouden kunnen omdraaien en al spookrijdend terug zouden gaan naar het begin van de snelweg - eh, van het universum dus.
Na een hele tijd rijden zouden we hectometerpaaltje 10 miljard tegenkomen.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 1 miljard.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 100 miljoen.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 10 miljoen.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 1 miljoen.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 100 duizend.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 10 duizend.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 1000.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 100.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 10.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 1.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 0,1.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 0,01.
We rijden verder terug. Na weer 1000 km zien we hectometerpaaltje 0,001.
Enzovoort.
Op die manier heeft het universum een begin. Maar toch ook niet. Het heeft een begin, maar tegelijk is het er altijd geweest.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Er zijn vele theoriën maar geen enkele met zekerheid.
Cryofiel
11 jaar geleden
Klopt, Bruno. Geen enkele theorie geeft zekerheid. Dat is het realisme van de wetenschap. Lees eens een boekje van Popper (kennisfilosoof), hij heeft dat op een heel leesbare manier uitgelegd.
Zelfs de theorie dat de aarde rond de zon draait is niet volledig zeker. En dat het in de kern van de aarde heel heet is, is strikt genomen ook niet helemaal zeker.
Aan die onzekerheid kunnen we echter weinig conclusies verbinden. Behalve dat we altijd rekening moeten houden met de mogelijkheid dat we het toch mis blijken te hebben. We moeten daarom altijd open blijven staan voor andere mogelijkheden. Ook als ze onwaarschijnlijk lijken, zoals het idee dat de zon toch rond de aarde draait, of dat het in de kern van de aarde ijzig koud is.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Zie onderstaande link voor een artikel over de schepping. En waarom het niet in strijd is met wetenschappelijke ontdekkingen. http://www.jw.org/nl/publicaties/tijdschriften/g201403/schepping-het-echte-verhaal/
Cryofiel
11 jaar geleden
Leuk verhaaltje. Vooral leuk om te zien hoe hier één interpretatie van het christelijk geloof wordt afgezet tegen alle andere interpretaties.
Kies een willekeurige andere interpretatie, en die zal eenzelfde verhaal houden. Die andere interpretatie zal dus vertellen waarom déze interpretatie verkeerd is.
Zo staat in dit artikeltje dat de schepping gedurende duizenden jaren heeft plaatsgevonden, en dat de levensvormen zijn geëvolueerd nadat god de beginvormen had geschapen. Maar in andere artikeltjes, die vanuit andere stromingen zijn geschreven, kunnen we juist lezen dat de schepping in exact zes dagen heeft plaatsgevonden, en dat de soorten sindsdien onveranderd zijn gebleven.
Wat is het nu? Hoe zit het nu echt?
Er is maar één manier om dat te ontdekken: zelf heel goed rondkijken, en daarbij vooral accepteren wat je ziet, zonder voorbehoud.
Laat dat nu precies datgene zijn waar de wetenschap zo goed in is...
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.