Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer is voor het eerst gedacht/gesproken over een mens op de maan?

In de vorige eeuw voor de maanlanding was er al een Hollywood film over een raket naar de maan.
Maar hoeveel verder terug fantaseerde men over een mens op de maan.
Deden ze dat al in de tijd van Columbus? Of nog verder terug?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Jules Verne schreef er in ieder geval al over in zijn "Van de aarde naar de maan" in 1865, maar zijn boeken werden in zijn tijd gezien als science fiction.

Toegevoegd na 35 minuten:
Ook de Franse schrijver Hercule Savinien Cyrano de Bergerac (1619-1655) schreef over reizen naar de maan. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyrano_de_Bergerac_(persoon) en http://www.dbnl.org/arch/cyra001maan02_01/pag/cyra001maan02_01.pdf

Toegevoegd na 47 minuten:
Dit http://www.geschiedenisbeleven.nl/Artikelen/Geschiedenis/17e-eeuwse_scifi_maanreizen_en_zonexcursies/ is nog een heel leuke site over zeventiende-eeuwse science fiction, maanreizen en zonexcursies.

Toegevoegd na 1 uur:
Op deze site http://www.literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=2196 is nog onder meer dit te lezen:

"Maanreizen in de literatuur

Vanaf de vroegste tijden heeft de maan de fantasie van de mens geprikkeld. De oudste op schrift gestelde imaginaire reizen naar de maan dateren al van de oudheid. Zo fantaseerde de Griekse schrijver Antonius Diogenes in de eerste eeuw na Chr. over de wonderlijke zaken ‘voorbij Thule’. Hij liet een paar reizigers, zonder dat ze weten hoe, op de maan terechtkomen.

Waarachtige Historiën
Veel bekender zijn de satirische reizen naar de maan die Lucianus van Samosata een eeuw later optekende in De waarachtige Historiën en Icaromenippus. Daarin wordt een schip door waterhozen en de wind naar de maan gevoerd en die blijkt zowaar bewoond te zijn. De koning van de maan is zelfs gewikkeld in een hevige oorlog met de koning van de zon. Als volgelingen van de zon een dubbele muur bouwen tussen zon en maan, geeft de maankoning zich over. De bezoekers van de aarde trekken dan verder de ruimte in."

Zie voor de rest van de tekst die site http://www.literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=2196
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image