Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je de maan zien omdat die wordt verlicht door de zon?

Ik heb ooit eens zoiets gehoord, maar ik snap niet hoe dat zou kunnen?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De Zon is het enige object in ons zonnestelsel dat in grote mate licht produceert. De Maan is, net als de Aarde, een rotsblok, dat zelf geen licht geeft. We zien immers ook geen licht uit de Aarde ontsnappen. De enige reden dat we de Maan kunnen zien, is dat deze wordt beschenen door de Zon. De Maan reflecteert dus gewoon zonlicht. Doordat de Zon ver van de Aarde en de Maan staat, beschijnt de Zon deze twee bollen slechts van een kant. Dit betekent dat op ieder moment slechts de helft van de Aarde en de helft van de Maan zonlicht ontvangt. De andere helft is donker. Afhankelijk van hoe de Maan ten opzichte van de Aarde en de Zon aan de hemel staat zien we een groter of kleiner deel van de verlichte kant van de Maan. Dit noemen we de maanfasen of de schijngestalten van de Maan.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Toch is dat zo. De maan geeft zelf geen licht. We kunnen hem alleen maar zien als hij verlicht wordt door de zon.
Als je nu (12 uur 's nachts) naar buiten lijkt zie je ook minder dan overdag. Komt allemaal door de zon...
AWM
15 jaar geleden
De maan kan alleen licht refecteren dus dat is waarom je hem ziet. Het zelfde gaat op voor planeten.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dat klopt. De maan is eigenlijk een grote spiegel. Er wordt immers geen licht geproduceert. De aarde produceerde ook nauwelijk licht. Echter, dankzij de lampen overal kan je nu de aarde ook aan de nacht-kant (waar de zon dus niet op staat) zien.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
In de bijgesloten link (flash filmpje) kun je goed zien hoe het werkt. Rechts staat hoe wij de maan zien. Links staat hoe de zon, maan en aarde ten opzichte van elkaar staan.
Het stuk wat tussen A en B wordt aangegeven is wat wij kunnen zien vanaf de aarde.

De maan draait om de aarde heen, en is de soms (ongeveer om de 28 dagen, daar komt het woord maan vandaan) tussen de aarde en de zon in.

Zon ------> Maan ------> Aarde

14 dagen later is de maan weer verder rond de aarde gedraaid en is nu aan de andere kant van de aarde. Hij zit echter niet lijnrecht achter de aarde, dus het licht van de zon kan wel langs de aarde op de maan vallen.

Zon -----> Aarde ------> Maan


Qua licht werkt het dan als volgt.
Wanneer de maan tussen de aarde en maan staat
(Zon ------> Maan ------> Aarde)
valt het licht van de zon op de kant van de maan die van ons afgekeerd staat. Dus vanaf de aarde zien we alleen het stuk van de maan waar schaduw is.

14 dagen later valt het licht nog steeds op de voorkant van de maan, alleen kijken wij niet meer tegen de achterkant van de maan aan, maar naar de voorkant. Hierdoor zien we op dit moment een volle maan.

Op de dagen er tussen in wisselt de maan van vol naar nieuwe maan, en zo zien we elke dag een stukje minder van de maan.

Bij een maansverduistering staat de maan EXACT achter de aarde ten opzichte van de zon. Daardoor houdt de aarde het licht tegen dat normaal op de zon valt en tot de maan weer achter de aarde vandaan is, is de maan niet te zien.
Bij een zonsverduistering is dit precies andersom, de maan staat dan tussen de aarde en de zon in. De maan houdt dan het licht tegen wat wij normaal overdag zien. Het is dan gedurende korter tijd donker.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing