Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Röntgenastronomie of röntgensterrenkunde is een jonge tak van de observationele sterrenkunde, die hemellichamen bestudeert aan de hand van de röntgenstraling die zij uitzenden of wegvangen (absorberen).
Röntgenstraling is elektromagnetische straling met een golflengte korter dan van blauw en ultraviolet licht, maar langer dan van gammastraling. Het golflengtegebied wordt verdeeld in
zachte röntgenstraling (golflengte 0,1 - 10 nm, energie 12 - 0,12 keV)
harde röntgenstraling (golflengte 0,01 - 0,1 nm, energie 120 - 12 keV).
Omdat de dampkring ons beschermt tegen röntgenstraling uit het heelal, werd waarneming van astronomische röntgenbronnen pas mogelijk met de komst van ballonnen, raketten en satellieten die grote hoogten bereiken. Behalve emissie (uitzending) biedt ook absorptie van röntgenlicht informatie over materiaal in het heelal in de lichtweg. In beide gevallen kan het gaan om een lijnenspectrum of een continu spectrum. De polarisatie van röntgenstraling bevat tevens informatie over de bron en de materie tussen bron en waarnemer.
Bron wikepedia
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Meteorieten (en kometen) kunnen verschillend van samenstelling zijn.
Zo bestaan er meteorieten van ijzer, steenijzer en zogenaamde chondrieten.

De meeste meteorieten bestaan uit chondrieten. De samenstelling is ongeveer gelijk aan de samenstelling van de korst en de mantel van planeten zoals de aarde, Venus en Mercurius. Verder is koolstof een veel voorkomend element in deze chondriet meteorieten.

In deze verschillende meteorieten komen radioactieve isotopen van elementen dus niet meer voor dan in de normale samenstelling van bekende hemellichamen.

Daarmee zal dus, net zoals op aarde, enige achtergrond straling aanwezig zijn.
In het algemeen kun je dus niet zeggen dat meteorieten of kometen radioactief zijn.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Waarschijnlijk zul, waneer je op een komeet of meteoor zou kunnen landen, radioactiviteit kunnen meten, voor de reden die Ampere opnoemd.
Ook fungeerd een meteoor of komeet als (figuurlijk)stofzuiger, wanneer hij zich verplaatst. Dit materiaal dat op het oppervlak dan terecht komt kan ook eventueel radioactief zijn.
Vraag is ook wat jij bedoeld met radioactief, in welke maten.
Om op uw vraag nu te antwoorden, heel waarschijlijk wel maar niet met 100% te zeggen als we geen metingen kunnen doen
Robby bb
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing