Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe groot en hoe oud is het heelal nu eigelijk? want ik begrijp er geen snars van.. (ivm de nieuwe verste foto van Hubble..

..als het heelal 13.7miljard jaar oud is, en de verste foto van Hubble kijkt 13.2 miljard jaar terug, als we de Hubble nu eens omkeren zodat ie ook van achter 13.2miljard jaar ver kan kijken, dan is het totaal toch 26.4 miljard jaar?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

De foto's van de Hubble zijn voor de kosmologie niet zo belangrijk als de beelden van de achtergrondstraling. De bekendste satellieten zijn de WMAP en de COBE, samen met de Planck satelliet die nog gelanceerd moet worden. Dit omdat er eerst alleen een gloeiend plasma was zonder sterrenstelsels en dergelijke. De foto's van de Hubble zijn van oude sterrenstelsels, dus van iets recenter datum dan de microgolfstraling van het universum bestaande uit plasma. Waarnemingen van de microgolfstraling is als het waarnemen van een wolk of een mist, het is licht uit een bepaalde schil (oppervlak van laatste verstrooiing/surface of last scattering.).

Het waarnemen van de verste sterrenstelsels is een ingewikkelde zaak, want ze verwijderen zich van ons met meer dan de lichtsnelheid, vaak 6 of 7 keer de lichtsnelheid, doordat de ruimte tussen ons en de sterrenstelsels zo snel uitzet. Ze kunnen ons alleen nog bereiken omdat tijden het uitzenden van het licht het sterrenstelsel nog niet zover weg was. Het is alsof een auto op een snelweg rijdt die uitzet, de auto is het licht, en de plek waar de auto vertrok is de plek waar het licht is uitgezonden. In het begin was die plek nog niet zo erg ver weg, maar terwijl de auto rijdt wordt de weg steeds langer, en hoe langer de weg wordt, hoe sneller de auto zich weer lijkt te verwijderen. Op dit moment zien we dus het licht dat op precies juiste afstand werd uitgezonden om het op dit moment waar te nemen.

Kortom het is alsof het licht 13.4 miljard jaar heeft afgelegd in een statische ruimte. In het begin was het licht eigenlijk een stuk dichterbij en nu een is het atoom dat het licht heeft uitgezonden een stuk verder weg. Waar het op neer komt is dat de grootte van het waarneembare heelal met behulp van wat wiskunde wordt geschat op een bol van 93 miljard lichtjaar in diameter. Het volledige heelal zou best groter kunnen zijn, maar het licht en de zwaartekracht en de neutrino's kunnen ons nooit meer bereiken. De verre sterrenstelsels van de Hubble zijn trouwens ook nooit door ons te bereiken, maar we kunnen ze alleen nog maar waarnemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De grootte van 't heelal is moeilijk te bevatten.
Wanneer we van een bron aan de rand van het waarneembare universum zo'n 13,7 miljard lichtjaar van ons ver weg hier een signaal ontvangen, is deze bron intussen al 13,7 miljard lichtjaar verder van ons weg.

Wanneer men daarbij ook nog eens rekening houdt met de expansie van het universum met een snelheid van minimaal het licht, dan laten berekeningen zien dat de het waarneembare heelal intussen een straal heeft van wel 46,5 miljard lichtjaar; oftewel een diameter van 93 miljard lichtjaar !

Daarbuiten is er nog een enorm gedeelte dat we nooit zullen kunnen waarnemen.
Het niet waarneembare heelal is door de opblaas-periode bij de oerknal >10²³ keer groter als het waarneembare heelal.

Om je daar een niet voor te stellen grootte van proberen voor te stellen dit:
Wanneer we de waarneembare grootte van het universum met zijn 93 miljard lichtjaar diameter terugbrengen naar de grootte van een sinaasappel; dan is het werkelijke heelal minstens zo groot als de aarde.
Nu ik hier zo op mijn stoeltje zit met m'n sinaasappel, kan ik als mens niet eens goed beseffen hoe groot de aarde alleen al voor mij is. Pfff... nog vragen?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing