Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als alle sterren zich van ons vandaan verwijderen, dan zijn wij toch automatisch het middelpunt v/h heelal? En de Big Bang was dan ook hier. Toch?

Wanneer deze toestand, van roodverschuiving werkelijk waar is, dan zijn we toch het midden v/h geheel, want alles verwijdert zich van ons af. En steeds sneller ook , toch? En als je 't omkeert, dan komt de Big Bang , Inderdaad - hier in onze buurt .... ! Toch???

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat klopt weliswaar van ons uit gezien, maar het zelfde gaat op voor elke ander plekje in ons heelal. Vanuit elk plekje gezien beweegt elk voorwerp zich van je af en kun je alle kanten op even ver 'kijken'. Je kunt precies tot die afstand waarnemen waarover licht gereisd kan hebben sinds het begin van het universum. Je zit dus overal altijd in het midden van het waarneembare heelal.

Toegevoegd na 1 uur:
Zoals Panpot in de reacties terecht meldt is de laatste zin niet aantoonbaar. Allervermoedelijkst zal het opgaan voor een planeetje 100 lichtjaar of zo verderop, maar ook dat is speculatie.
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

De eerste stelling in je vraag is niet helemaal correct. Niet alle sterren bewegen zich bij ons vandaan. De zon bevindt zich in een arm van het melkwegstelsel en draait, samen met andere sterren, om het centrum daarvan. Sterren bewegen zich van de zon af en naar de zon toe in het melkwegstelsel.

Het melkwegstelsel zelf is lid van een groepje van melkwegstelsels die samen de lokale groep worden genoemd. Het melkwegstel zelf beweegt zich in deze lokale groep richting de andromedanevel (of die bewegen naar elkaar toe) en de melkweg zal over pakweg 4 miljard jaar daarmee botsen.

Op grotere afstand blijken alle sterrenstelsels zich van ons af te bewegen, sneller naarmate ze verder weg staan. Dit is het mooiste voor te stellen (vind ik) door de vergelijking met een rijzend krentenbrood. Als het brood gaat rijzen lijkt het voor alle krenten of de andere krenten zich verwijderen. Vanuit die optiek lijkt het voor iedere krent of hij in het midden van het brood zit. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Voor de toekomst zijn er drie mogelijkheden. Het heelal is open en zal eeuwig blijven uitdijen. Het heelal is vlak wat betekent dat de uitdijing uiteindelijk zal stoppen en in die toestand zal blijven of het heelal is gesloten en de uitdijing zal omkeren en alles zal instorten. De huidige stand van kennis wijst op een open heelal, maar helemaal zeker is dat nog niet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Snelheid is relatief. Bewegen die sterren zich van ons af, of bewegen wij ons van die sterren af?

Neem het klassieke voorbeeld van een ballon. Blaas hem half op, teken er sterren op. Blaas hem verder op. Alle sterren verwijderen zich van elkaar, zonder dat er een middelpunt is.
(Het oppervlak van een ballon is min of meer plat, maar in een ruimtelijk figuur gaat het verhaal ook op.)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De roodverschuiving, waarmee men bepaalt dat de sterren van elkaar af bewegen, noemt men het Doppler effect.
Vergelijk dit met een trein die voorbij komt rijden, Waarvan de toon van het lawaai, lager wordt, wanneer hij zich van ons af beweegt De trein die rijd dan ook niet van waaruit ik sta, anders zou hij over mij heenrijden.
Dit effect heb je ook met een trein die op 100 meters of meer van u rijd in welke hoek ten opzichte van uw gezichtsveld hij u voorbij rijd. Dus als je al de treinen zou kunnen horen op deze aarde, dan zou je van al die treinen het doppler effect kunnen waarnemen, ook al ben jij het middenpunt niet. En zo gaat het ook in het helal.
Robert
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing