Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zeggen wetenschappers altijd als ze een nieuwe planeet hebben gevonden waar het warmer is dat op aarde, dat leven daar niet mogelijk is?

is het niet mogelijk dat er een andere beschaving is die onder warmere omstandigheden kan leven?

Wij passen ons tenslote ook aan aan de omstandigheden hier op aarde ..

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
746

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

De temperatuur is niet alles. Het gaat er o.a. ook om of er een dampkring is, wat de samenstelling is van de atmosfeer, of er water is, welke stoffen er in de bodem zitten, zwaartekracht etc.
Veel factoren spelen mee.
(Lees meer...)
12 jaar geleden
Ritsuka
12 jaar geleden
Dat zou kunnen, maar dat kunnen wij niet weten. Ze gaan uit van de dingen die zij weten over wat nodig is voor leven op aarde.
De wetenschappers doen hiervoor twee aannames:

1). De moleculen (de bouwstenen van het leven) die op aarde voorkomen, komen ook voor in de rest van het heelal. Er zijn immers ook maar een beperkt aantal atomen, meer mogelijkheden zijn er niet.

2). De moleculen kunnen alleen functioneren tot ongeveer maximaal 100 graden celsius (de meeste moleculen wat lager, een aantal wat hoger).

Wij kunnen inderdaad ook aanpassen, maar daar zitten bepaalde grenzen aan. Neem als voorbeeld een professionele voetbalwedstrijd: het is gewoon onmogelijk om meer dan 40 goals te maken, waarom? Omdat je met de beperking tijd te maken hebt.

Ik hoop dat ik het nu duidelijker heb gemaakt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
40 goals in 1 wedstrijd is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk
Er zijn ontelbaar veel andere planeten. Bij het zoeken naar nieuwe planeten wordt daarom eerst gekeken of ze voor ons interessant zijn. Mensen vinden het natuurlijk het meest interessant als er leven (mogelijk) is op een andere planeet dus daar wordt veel aandacht aan geschonken. Maar ook als een planeet wordt gevonden waarop mensen zouden kunnen leven is deze interessant. Onze zon gaat een keer groeien en de aarde wordt dan opgeslokt, dus het is handig om voor die tijd vast uit te kijken naar een alternatieve wereld.

Er zijn een aantal min of meer algemeen geaccepteerde voorwaarden voor de ontwikkeling/aanwezigheid van leven op een planeet:

1) De aanwezigheid op de planeet van de volgende elementen: vloeibaar water, stikstof, koolstof (of eventueel silicium).

2) Stabiliteit van de omloopbaan van de planeet (opdat het leven de tijd heeft om zich te ontwikkelen).

3) Stabiliteit van de ster waar de planeet om draait.

Voor meer informatie hierover zie de genoemde bron.

Natuurlijk is het mogelijk dat bovenstaande voorwaarden niet helemaal correct zijn en dat er levensvormen zijn die goed tegen de hitte kunnen of geen water nodig hebben, maar die kans is nu eenmaal niet zo erg groot.

Voor het bepalen of een planeet interessant is, is de aanwezigheid van vloeibaar water dus één van de belangrijkste voorwaarden. Als een planeet te koud (water wordt ijs) of te warm (water verdampt) is, is het onwaarschijnlijker dat daar leven te vinden is of dat daar leven voor mensen mogelijk is. Daarom wordt daar vaak eerst naar gekeken bij de ontdekking van een nieuwe planeet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er zijn ook wetenschappers die er anders over denken.
Hiervan een voorbeeld:

Het blijkt dat er drieduizend meter onder de zeespiegel (in de Meres Caldera een onderdeel van de Nijldelta) pekelmeren aanwezig zijn, waarbij methaangas ontsnapt aan de zeebodem.
De modder onder de zeebodem heeft daar een temperatuur van 40°C waarbij men niet alleen organismen aantreft zoals allerlei nog onbekende bacteriën (in de vorm van kalkkorsten), maar ook schelpen, krabjes en wormen.
Deze organismen kunnen alleen leven bij een methaanlek.

Kokerwormen daar leven in symbiose met bacteriën die de chemische elementen omzetten en uit de spleten laten ontsnappen.
Bij deze "gaslekken" komen dus unieke vormen voor die alleen aan hun energie kunnen komen door "chemosynthese" en niet door "fotosynthese", wat voor de meeste wetenschappers een eerste vereiste zou moeten zijn voor een mogelijkheid tot het komen van een levensvorm.

Deze recente ontdekking wijst er op dat er ook een flora en fauna kan bestaan zonder zuurstof of zonlicht waarbij wel de warmte een rol speelt.
Dit speelt zich af in al zijn eenvoud op onze aarde.
Het ligt toch voor de hand dat dit toch veel extremer kan op andere planeten van andere sterrenstelsels, waarvan de evolutionaire ontwikkelingen nooit exact dezelfde weg hebben kunnen bewandelen als die van onze aarde.

De natuur is zo intelligent dat alles wat je maar kunt bedenken ooit mogelijk is.
Immers ben jij ook een onderdeel daarvan en van alles wat je bedenkt kan er ooit plaatsvinden, mits er de juiste omstandigheden er dan voorhanden zijn...
Denk nog wat !
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding