Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Reizen/vliegen wij elke dag ongeveer 2.500.000.000 km door het heelal zonder daar iets van te merken?

Behalve de seizoenen dan. Maar die voelen we door de plááts van de aarde niet door het vliegen zelf.

En betekent dit dat we op jaar basis ongeveer
1.000.000.000.000 (duizend miljard) km afleggen?

Toegevoegd na 6 uur:
Uit de antwoorden maak ik op dat beweging relatief is en stilstand dus ook.
Maar sluit dat uit dat de aarde stil kan staan of dat we het alleen nooit zeker kunnen weten?

Toegevoegd na 2 dagen:
Kan het zo zijn dat door onze reis de aarde en zijn atmosfeer verandert doordat we toch o.a. door een Higgsveld en de achtergrondstraling heen gaan en we (indirect) daar wel door beïnvloed worden? Bijvoorbeeld het weer. Of zijn daar geen aanwijzingen voor (gemeten)?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De Aarde draait om de Zon, één rondje per jaar. Snelheid daarvan zo’n 29 km per seconde, oftewel 2.505.600 km per dag. Een beetje minder dus dan jouw aanname. Per jaar is dat 915.170.400 km.

Verder reizen we natuurlijk nog wel een beetje meer dan dat:
Op de eerste plaats roteert de Aarde. Sta je op de Noord- of Zuidpool, dan levert dan geen enkele extra kilometer op, maar woon je op de Evenaar dan leg je per dag ruim 40.000 km extra km af. Da’s toch niet niks.
De Aarde draait om de Zon, één rondje per jaar. Snelheid daarvan zo’n 29 km per seconde, oftewel 2.505.600 km per dag. Alweer niet niks.
Dan beweegt het gehele zonnestelsel in een baan om het centrum van de Melkweg. Schijnt behoorlijk snel te gaan: maar liefst 322 km per seconde, oftewel zo’n 27.820.800 km per dag. Ook weer een afstand die ik die beroepschauffeur niet zo één twee drie zie afleggen.
Maar we zijn er nog niet. Binnen de lokale cluster van sterrenstelsels, waar de Melkweg en het Andromedastelsel deel van uitmaken, zijn ook de nodige gravitationeel geïnspireerde bewegingen aan de gang. Ik heb het pas nog gezegd: met een vaartje van zo’n 130 km per seconde stevenen genoemde sterrenstelsels op elkaar af en dat levert dus een dagelijkse beweging op van ongeveer 11.232.000 km. Tsja, je vraagt je af of we met al die snelheden niet van de Aarde moeten worden afgeblazen. ;-)
Waren dat de extra snelheden? Nee, natuurlijk niet. Want die gehele lokale groep van sterrenstelsels hangt niet stil in het universum. Nee, ergens in het heelal is een mega-groot supercluster van sterrenstelsels, de ‘Great Attractor’ genaamd, verstopt in het sterrenbeeld Waterslang (Hydra). En die trekt ons ook niet zo’n klein beetje aan, want met 600 km per seconde zijn we met Lokale groep en al onderweg naar die supercluster. Oftewel 51.840.000 km in 24 uur. Daar staan we toch letterlijk en figuurlijk niet bij stil.
En tenslotte, daarna hou ik er echt mee op, is er nog de beweging die veroorzaakt wordt door de uitdijing van het heelal. De snelheid waarmee wij ons van de rand van het heelal af bewegen is pak ‘m beet 300 km per seconde, dus 25.920.000 km per dag.

Toegevoegd na 21 uur:
Omdat de vraag eigenlijk was: merken we daar iets van geef ik daar nog even het antwoord op: Nee door gebrek aan een nabije omgeving en doordat de snelheid constant is merken wij daar niets van: http://www.verblijfopaarde.nl/zandloper/snelheid.htm
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Nee. Althans, dat is het antwoord op de eerste vraag, of wij die afstand reizen. Als je bewegingen in de ruimte wilt meten is van belang welke referentie je neemt. En elke referentie is ''goed". Dus bepaal eerst het punt ten opzichte waarvan je de afstand of snelheid wilt meten.
En neem maar niet de zon, want die staat ook niet 'stil'.
We denken dat ons zonnestelsel met ca. 600 km/u beweegt. Maar waarschijnlijk beweegt de 'rest' ook, dus dat schiet niet zo op.
escape
12 jaar geleden
De kilometers die je per tijdseenheid in het heelal aflegt, zijn altijd relatief. Dus die 1 biljoen km/jaar kan prima kloppen, _ten opzichte van_ hetgene wat van toepassing is in hetgene wat jij gelezen hebt.
Relatief gezien t.o.v. _onzelf_ staan we gewoon hartstikke stil in het heelal.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing