Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je vanaf de aarde sterren ziet die al lang zijn verdwenen, kunnen ze dan van ver af hier nog mammoeten en Neanderthalers zien?

Er van uitgaande dat er mogelijk leven op andere planeten bestaat die net zo slim of nog slimmer zijn dan de mens. Lijkt me niet onwaarschijnlijk.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja, het licht van de laatste mammoet is nu 4000 lichtjaar verderop en kan daar waargenomen worden. Wat een waarnemer daar precies ziet hangt trouwens sterk af van zijn snelheid dwars op het licht. Volgens de ene alien zouden de mammoeten net zijn uitgestorven, volgens de andere loopt er nog een mammoet rond, afhankelijk van hun onderlinge snelheid hebben ze verschillende gelijktijdigheidsruimtes.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Dan moet je dus een soort opname maken van onze planeet waarbij het apparaat of het sein dus eerst met de snelheid van het licht heen moet reizen en dan ook met die snelheid terug. Vervolgens moet dat dus meer dan 37.000 x2 lichtjaar reizen (er even van uitgaande dat sneller dan het licht ook bij die slimmere lui niet kan) en er van uitgaande dat de neanderthaler 37000 jaar geleden is uitgestorven.

Dat betekent dat die lui daar dus erg lang moeten leven om daar wat aan te hebben (vanwege dat dat signaal heen en weer moet).

Toegevoegd na 56 seconden:
Hiermee bedoel ik dat licht wat hier komt vanaf een ster maar 1x moet reizen, als wij opnamen van die ster willen maken moet dat 2x reizen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Zo scherp kun je telescopen simpelweg niet maken. In de praktijk is het niet te doen op een scherp beeld van het aardoppervlak te krijgen op zo'n grote afstand.
Stel je wilt één jaar terug kijken in de tijd. Één licht jaar is 10^16 meter. Stel een observatiesatelliet bevind zich op een hoogte van 800km, dus ongeveer 10^6 meter. Dan moet die buitenaardse telescoop 10^16/10^6 =10^10 keer zo scherp worden gemaakt. Om te compenseren voor de lage lichtintensiteit moet de sluitertijd worden vergroot. Je krijgt dan hele wazige foto's, omdat aarde en mammoet bewegen ten opzichte van de telescoop. Om op duizende lichtjaren afstand een scherp beeld te krijgen is gewoon een onmogelijkheid.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je ziet hier LICHT van de sterren, dat er zolang over doet om hier gezien te worden dat de lichtbron inmiddels al gedoofd kan zijn. De aarde is geen ster, dus licht geeft ie niet.
Jouw vraag veronderstelt dat ergens iets met een supertelescoop zit. Stel dat dat zo is, dan kan datgene vast wel met minder vertraging kijken, want daar hebben ze dan ook wel iets op verzonnen ;-)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat zou in theorie kunnen ,ja
Wij kijken in het verleden …. Zij ? kijken naar ons in het verleden
Er is een maar / Wanneer je Neanderthalers wil zien moeten het plaatsen zijn die op zo’n 200.000 lichtjaren tot ongeveer 10 000 lichtjaren van ons staan.
Indien verder …..zien ze misschien nog Dinosauriers of op 4.8 miljard lichtjaren de geboorte van de Aarde.
Op 20 lichtjaren ..Zien ze je misschien geboren worden.
Wanneer wij ooit ergens leven ‘zien’ op één of andere planeet ….is het ginder op dit moment ook X aantal jaren verder.
Zelfs vanaf de Maan 350.000 km-380.000 km zien we da Aarde al in het verleden ….maar slechts ongeveer 1 seconde. Van de Zon zouden ze ons 8 minuten in het verleden zien. En in de omgeving van de dichtste ster , na de Zon : de Centauri Groep op 4.3 jaar.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
nee dat is onmogelijk.. Het zonlicht belemmerd het zicht op de aarde en daarbij is de afstand veelste groot en wij op de aarde veelste klein.. Goeie vraag maar helaas is het echt onmogelijk.. Meschien wel met een tydmachine.. Maar het is nog niet bewezen dat tijd reizen kan.. Tijd reizen lijkt mij ook onmogelijk anders was er wel bewijs geweest dat iemand al trug is geweest om de machine met ons te delen.. Dat is nog nooit gebeurd..
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing