Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen er explosies zijn in de ruimte?

Omdat er in principe geen druk o.i.d. is. Zouden er explosies kunnen zijn en zo ja, zou de druk dan ooit ophouden te bestaan omdat er niets is dat de druk zou verminderen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja dat kan.

Explosies genereren druk van binnenuit en het weggeworpen materiaal gaat daarna theoretisch altijd door.
Natuurlijk krijgt de onderlinge zwaartekracht, en de zwaartekracht van andere hemel-lichamen uiteindelijk ook vat op de deeltjes, dus in de praktijk worden de deeltjes wel beïnvloed.

De krachtigste explosie die wij kennen vind ook typisch in de ruimte plaats: de super-nova is een ontploffende ster. De restanten erven kunnen mooie plaatjes opleveren.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Ja hoor; een nova of een supernova is prima te zien als een explosie.

Toegevoegd na 2 minuten:
Een explosie is eigenlijk niks anders dan een 'snelle (chemische/natuurlijke) reactie'. Alleen is snelheid relatief. Vandaar mijn nuance dat een nova of supernova prima als explosie 'is te zien'.
Zo lang er massa is in het heelal, zal er druk zijn in het heelal. Zwaartekracht werkt tot in het oneindige. Daar waar krachten zijn, heb je druk.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als we de evolutie mogen geloven was er in het begin een Big BANG!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In principe niet. Voor een explosie moet er materie zijn. En 'in de ruimte' is er meestal sprake van niets met hier en daar brokken materie. Alleen de materie zou kunnen ontploffen en zal ook ontploffen. Het heeft dus niets te maken met de afwezigheid van druk of zo, maar de afwezigheid van materie
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja, een explosie betekent dat alles wat er in de omgeving is, zich met grote kracht van een bepaald middelpunt -het explosiepunt- verwijdert. Een eerste gevolg is dat alles wat in de buurt is, vernietigd, zwaar beschadigd of weggeslingerd wordt. Een tweede gevolg hiervan is dat er in dit middelpunt niets meer is, in erge gevallen zelfs geen lucht meer. Wat is er dan wel? Vacuüm (luchtledige), of minstens een sterke onderdruk.
Dit luchtledige kan zomaar niet blijven bestaan, het zuigt -met grote kracht- alles aan uit zijn omgeving, zowel lucht als stof als voorwerpen. Waar eerst alles explodeert -alles weggeslingerd wordt van het middelpunt- volgt daarna een implosie. Alles wordt -met een bijna even grote kracht, maar in de omgekeerde richting- terug naar het ledige middelpunt aangezogen.

Hét voorbeeld hiervan is de explosie van een atoombom. Eerst volgt een gigantische explosie; en alsof dat nog niet genoeg is, volgt daarna een enorme implosie. Hierbij kunnen winden ontstaan van honderden kilometer per uur, eerst weg van het middelpunt en daarna naar het luchtledige middelpunt toe. Door deze kolossale aanzuiging wordt alles wat nog enigszins recht stond en ook gigantisch veel stof opgezogen. Alles komt te samen in het oorspronkelijke explosiepunt, wat nu implosiepunt geworden is, en we krijgen één grote stofwolk. Deze stofwolk stijgt op, en gaat zich in de hogere luchtlagen gaan verspreiden. En wat krijgen we? Het beeld van de atoompaddestoel; een beeld dat sinds 8 augustus 1945 zeer diep in het collectieve geheugen van de mensheid gegrift is.

Eigenlijk -op de keeper beschouwd- is de atoompaddestoel geen symbool van een gigantische explosie, maar van een kolossale implosie.
Na explosie volgt implosie. Dit is een (fysische) wet, die naar mijn mening tot diep in de psychische en metafysische regionen verder gaat.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing