Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Als hij over komt bedoel je?
Ik denk een goeie minuut.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat ligt aan de satelliet.   ;-)

Er zijn satellieten die in een geostationaire baan zitten. Dat betekent dat ze, vanaf de aarde gezien, altijd op dezelfde plek aan de hemel staan. Je kunt ze dan weliswaar niet met het blote oog zien, maar met een goede telescoop kun je ze 24 uur per dag bekijken.

Maar goed, je zult de satellieten bedoelen die je wel eens ziet overkomen, en die je dus met het blote oog kunt zien.

Die satellieten zitten in een lage baan, meestal op ongeveer 350 km hoogte. In die baan draaien ze in ongeveer anderhalf uur rond de aarde.

Hoe lang je ze kunt zien, hangt ervan af of ze recht over je heen komen, of dat ze over een andere plek heenkomen en jij ze alleen maar laag boven de horizon ziet.

Komt zo'n satelliet recht over je heen, en zijn de omstandigheden gunstig (heldere hemel, geen stoorlicht, goed zich alle kanten op, vlak na zonsondergang of vlak voor zonsopkomst, goed glimmende satelliet, satelliet in een polaire baan), dan kun je die satelliet ongeveer tien minuten zien. Met andere woorden, hij heeft tien minuten nodig om van de ene horizon naar de andere horizon te bewegen.

Komt een satelliet niet recht boven jou over, dan is de zichtbaarheidstijd natuurlijk navenant korter.

Toegevoegd na 15 uur:
 
Toevoeging n.a.v. de reactie van domtic:

Op het plaatje zie je de aarde (dikke cirkel) en de omloopbaan van een satelliet op 600 km hoogte (dunne cirkel). Het plaatje is op schaal.

Op de aarde staan twee waarnemers: de ene staat "bovenaan", de andere staat "rechtsboven". De dunne blauwe lijnen stellen de horizon voor van elk van deze twee waarnemers.

Het deel van de satellietbaan dat boven de horizontale blauwe lijn komt, is in principe zichtbaar voor de waarnemer die "boven" staat.

Het deel van de satellietbaan dat rechtsboven de schuine blauwe lijn komt, is in principe zichtbaar voor de waarnemer die "rechtsboven" staat.

De waarnemers staan zodanig, dat de satelliet voor de ene waarnemer net boven de horizon verschijnt, als hij voor de andere waarnemer net onder de horizon verdwijnt.

De waarnemers staan 45° van elkaar. Dat betekent dat elke waarnemer in principe 1/8 van de omloopbaan kan zien.

Op 600 km hoogte duurt een omloop ongeveer 95 minuten. Elke waarnemer ziet de satelliet dus gedurende ongeveer 12 minuten (onder ideale omstandigheden).

(Je kunt dit vast wel wiskundig narekenen, maar ik vond een tekeningetje wel zo duidelijk.)
Plaatje bij antwoord
Cryofiel
14 jaar geleden
Een satelliet straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst slechts het zonlicht. Hierdoor is de kunstmaan slechts zichtbaar als ze aan de volgende voorwaarden voldoet:
* De satelliet moet zich boven de horizon van de waarnemer bevinden.
* Voor de waarnemer zelf moet het al nacht zijn, want de gereflecteerde lichtstralen zijn anders niet zichtbaar tegen de verlichte hemel.
* Omdat de satelliet slechts zichtbaar is doordat hij het zonlicht weerkaatst, mag hij zich niet in de schaduwkegel van de aarde bevinden.
* De lichtstralen die worden weerkaatst door de satelliet, moeten voldoende helder zijn om te worden opgemerkt met het gebruikte waarnemingsinstrument.
Als een satelliet bij een doorgang aan deze voorwaarden voldoet, kan hij opgemerkt worden als een stip die zich traag langs een rechte lijn aan de hemel beweegt. Als het een heldere hemel is kan je continu wel ergens een satelliet ontdekken, afhankelijk van hoe donker de plaats op aarde is waar je staat. Tussen ongeveer 4 minuten en een half uur lang kan je zo'n satelliet dan zien.
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing