Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is de maan vloeibaar van binnen?

Ik bedoel heeft de maan nog een hete kern van binnen omdat er geen vulkanisch activiteit is op de maan.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja; voor een relatief klein deel is de maan vloeibaar van binnen. Zie bron en plaatje.

Toegevoegd na 2 minuten:
'Fluid outer core' = vloeibare buitenmantel.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

nee, de maan is een koude rotst, niks meer.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee, inwendige samenstelling van de maan:

Men ging er lang van uit dat de Maan geen ijzerkern had, maar recente waarnemingen lijken erop te wijzen dat het inwendige van de maan toch een zeer kleine ijzeren kern heeft. Van alle aardachtige planeten is deze kern dan wel de kleinste. Het verschil wordt verklaard door de theorie over het ontstaan van de Maan die veronderstelt dat ze is samengesteld uit materiaal afkomstig van de mantel van de aarde.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee, de kern van de maan is al lang geleden afgekoeld. De korst bestaat uit een gesteente zoals graniet. Onder de korst is de mantel, bestaande uit een donkerder gesteente. Nog dieper is een gedeeltelijk gesmolten gebied waar 'maanbevingen' plaatsvinden. De kern bestaat misschien uit ijzer, maar dit is nog niet zeker.

Toegevoegd na 1 dag:
nee = ja
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
nee de maan is eigenlijk een stuk overblijfsel van een planeet dat vroeger op de aarde knalde. de maan ziet er uit als een dode meteoriet. er zit misschien wel een beetje ijs in de kern. eigenlijk is de maan dood niks bijzonders vind ik.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De maan was heet In stukjes rots die door astronauten van de maan zijn meegenomen, is magnetisatie aangetroffen. Vreemd, aangezien de maan nauwelijks een magnetisch veld heeft. Dit raadsel is nu opgelost: 4,2 miljard jaar geleden had de maan namelijk een vloeibare kern, die net als de kern van de aarde als een soort dynamo een magnetisch veld opwekte.
De eerste astronauten die de maan betraden, in de jaren ’60 en ’70, namen emmers vol souvenirs mee van hun reis. De verwachting was dat de samenstelling van maanrotsen een schat aan informatie over de geschiedenis van de kleine satelliet zou bevatten. Maar naast veel nieuwe kennis over de maan, leverden de rotsen ook nieuwe vragen op.

Tot de grote verbazing van de onderzoekers die de stenen hebben geanalyseerd, werd in veel van de stenen – zeker de oudere stenen – namelijk magnetisatie aangetroffen. Hier op aarde is dat heel normaal, want de aarde wordt omgeven door een groot, bolvorming magnetisch veld. De maan heeft dat niet, en dus tastten sterrenkundigen tot nu toe in het duister over de herkomst van die magnetisatie.
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing