Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kan de aarde uit balans raken?

bijvoorbeeld als een vliegtuig land, dat de aarde een milli beetje verschuift

Toegevoegd na 6 minuten:
of een ster heel ver weg, of een raket die terug gaat.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als een vliegtuig landt, verschuift de aarde inderdaad een ietsiepietsie. Daarnaast verandert de draaisnelheid van de aarde een klein beetje. Tot slot kan zelfs de rotatie-as van de aarde een tikje verschuiven - met andere woorden, noord- en zuidpool verschuiven een beetje.

Maar dat is allemaal puur theoretisch. De effecten moeten bestaan op grond van de theorie zoals we die kennen, maar ze zijn veel te klein om meetbaar en merkbaar te zijn.

Trouwens - als jij alleen al de trap oploopt, verschuift de aarde een heel klein beetje de andere kant op - naar "beneden" dus, vanuit jouw standpunt gezien. En als jij gaat springen, springt de hele aarde met je mee - maar dan steeds precies in de tegenovergestelde richting.

Ook die effecten zijn veel te klein om meetbaar en merkbaar te zijn.

Van "uit balans raken" is bij dit alles geen sprake. Kijk je namelijk naar het geheel, dus naar aarde+vliegtuig, of naar aarde+jou, dan is er van een verschuiving, of van een verandering van draaiing, geen sprake meer. In het laatste voorbeeld (jij loopt de trap op, of jij gaat springen) heffen jouw beweging en de beweging van de aarde elkaar precies op. Het totaal verandert niet.

Het totaal verandert overigens wel doordat de aarde veel ruimtestof opvangt, elke dag opnieuw. En doordat er af en toe een meteoriet op de aarde terechtkomt. Zulke dingen geven wel een netto verandering van de positie van de aarde, of van de draaiïng van de aarde. Maar ook die dingen gebeuren al vijf miljard jaar lang, vroeger veel vaker en veel heftiger dan nu, en de aarde heeft er in feite geen last van gehad.
Cryofiel
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

als er een meteoriet op de aarde neerknalt zal de aarde zeker verschuiven.

ik ben geen geleerde maar misschien omdat ie dan verschoven is kan ie tegen de maan aanknallen omdat de baan die de aarde draaid verstoord is
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee,daarvoor heeft een vliegtuig láng niet genoeg massa.

Alléén een voorwerp met genoeg massa kan de Aarde uit balans brengen óf een voorwerp ---trouwens ook met voldoende massa--- met genoeg kinetische energie dat tegen de Aarde botst zou zoiets theoretisch teweeg kunnen brengen.

Zo'n object zou al gauw een reuzenasteroïde ofwel een planetoïde in de orde van de grootte van b.v Ceres (diameter: 974 km,massa: ~ 2 X 10^23 kg) zijn,ofwel een verdwaalde planeet (= een planemo),weggeslingerd van z'n geëxplodeerde moederster,een andere onvoorziene gebeurtenis,zoals het binnendringen van een zwart gat ----uiterst onwaarschijnlijk,maar goed---- in ons zonnestelsel,e.d.

Toegevoegd na 7 minuten:
toegevoegde uitleg:

bovengenoemde scenario's--misschien leuk voor Hollywood-- zijn echter wellicht uit te sluiten.

Mogelijk dat over miljarden jaren de baan van de zon,iets dat we nu nog niet kunnen overzien, drastisch verandert doordat de ev. nabijheid van een andere ster de planeetbanen én die van onze zon dusdanig beïnvloedt,dat daardoor ook de Aarde uit balans zou kunnen worden gebracht,maar nogmaals...dit is alles zéér hypothetisch.

Bewijzen en/of concrete aanwijzingen hiervoor zijn vooralsnog niet te vinden.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ja dat kan. Einstein was een aanhanger van deze theorie en heeft er ook onderzoek naar gedaan. Hij is echter niet tot sluitende conclusies gekomen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De aarde IS uit balans.
Zij wiebelt voortdurend een beetje om de aardas.
We merken daar gelukkig niets van.
Een bewegend aards voorwerp zal niet in staat zijn de de aarde in onbalans te brengen. Verschuiving van aarde kan wel lokaal plaatsvinden. Lokale verschuiving zal door de losse structuur van de grond worden gedempt.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing