Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn er veel plekken op aarde waar vroeger water was en nu door de mens een stuk land is gecreëerd, zoals in Flevoland?

Welke zijn er nog meer? En was Flevoland de eerste?

Toegevoegd na 55 minuten:
Het hoeft niet via dezelfde techniek gemaakt te zijn overigens. Alle plekken die vroeger zee of meer waren door menselijk handelen nu land zijn, zijn goed.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Polders zijn van alle tijden maar de Nederlanders hebben zich wel erg gespecialiseerd in het aanleggen ervan. Nederland heeft rond de 3000 polders.
De Alblasserwaard is waarschijnlijk de oudste polder van Nederland en dateert van rond de twaalfde eeuw. Ook de polders langs de Gouwe zijn erg oud en dateren van 1330.
De Flevopolder dateert van rond 1956.

De kennis van polders in Nederland is al in de 17e eeuw geexporteerd naar b.v. Japan. Heden ten dage worden er in Japan, Bangladesh, Amerika, etc. nog steeds nieuwe land gecreëerd door de aanleg van deze techniek.
Als in de 16e eeuw zijn in de Kojima Bay in Japan een aantal polders verrezen en de laatste gerealiseerde was in 1961.
Ook de Nabeta polder in de monding van de Kiso rivier is er een typisch voorbeeld van.

Je kunt natuurlijk ook nieuw land creëren door land op te spuiten. Diverse luchthavens zijn hier het voorbeeld van.
De Internationale Luchthaven Kansai ten zuiden van Osaka (Japan) is gebouwd op een kunstmatig eiland in het midden van de Baai van Osaka. Kansai is de eerste luchthaven die op een kunstmatig eiland gebouwd werd. De terminal van de luchthaven is de langste ter wereld, en de brug naar het vasteland is de langste vakwerkbrug ter wereld.
Hong Kong Chek Lap Kok International Airport is een ander mooi voorbeeld van lansaanwinning.
De luchthaven ligt op het grootste kunstmatige eiland dat ooit gebaggerd werd, net voor de kust van Hong Kong. Bij de bouw van dit eiland, kwam veel Nederlandse hulp kijken, vanwege de ruime ervaring met water.

Ander mooie voorbeelden zijn de palmeilanden. Dit zijn kunstmatige schiereilanden voor de kust van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.
Het project is opgezet om het toerisme te doen groeien.
De schiereilanden hebben de vorm van een palmboom - een stam met veel zijtakken. Daardoor hebben ze een zeer lange kustlijn en kan elke bewoner aan het water wonen.
Daarnaast is in Dubai nog een eiland door de Nederlanders opgespoten in de vorm van een wereldkaart. Het project bestaat uit vier soorten kunstmatige eilanden. De aan de periferie gelegen eilanden bieden het maximum aan privacy en toegang voor „megajachten”, zoals dat in het projectplan wordt beschreven. De resort eilanden zijn bedoeld voor luxueuze spa’s en resorts „van wereldklasse.” Daarnaast komen er ook eilanden voor grote hotels en appartementcomplexen, en winkeleilanden.

Je ziet er wordt nog flink gepolderd en zand opgespoten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ja, kijk naar de kunstmatige eilandjes bij Dubai, eerst water, nu casino's en hotels.

Flevoland was niet het eerste kunstmatige woongebied, maar is wel de grootste ter wereld!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Droog-bemaling heb je het nu over. Daar begonnen ze al mee in de 16-e eeuw, voornamelijk met het droogleggen van kleine meertjes (Purmer, Wormer, Beemster).
Is een typisch Nederlandse (polder-) aangelegenheid.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Alles waar in Nederland meer achter staat is vroeger water geweest. De Wieringermeer, de Haarlemmermeer enz. maar ook de polders de Schermer en de Purmer en de Beemster en zo nog heel veel stukken polderlandschap meer.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding