Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is de tijd in elke plaats verschillend?

Bijv. in New York is de tijd nu anders dan in Nl.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
2.4K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee we leven allemaal in de zelfde tijd.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (6)

De aarde draait, daardoor schijnt de zon altijd op een ander stuk van de aarde, en daarom is er een tijdsverschil. In New York komt de zon ongeveer 6 uur later op dan hier.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Omdat de zon in iedere plaats rond een ander tijdstip boven de horizon komt. En de tijd is door de mens aan de zon gerelateerd. Bijvoorbeeld: om 12 uur staat de zon op haar hoogste punt (behalve tijdens de zomertijd)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Tijdzones
Tot ver in de 19e eeuw had elke plaats zijn eigen tijd. Deze tijd was gebaseerd op het tijdstip dat de zon 's middags in het zuiden stond, de zonnetijd. Voor elke plaats op aarde geldt: hoe oostelijker, hoe eerder de zon opkomt en dus ook eerder 's middags in het zuiden staat. Ook in Nederland is dat merkbaar. In de oostelijke regio's staat de zon ongeveer 5 minuten eerder in het zuiden dan in het westen. Tot ver in de 19e eeuw leverde dat niet veel maatschappelijke bezwaren op. Reistijden met de postkoets, paard en wagen duurden relatief lang. Maar met de komst van de trein veranderde dat. Er ontstonden snellere verbindingen en daarmee was het vrijwel onmogelijk om dienstregelingen te maken. Bij verschillende spoorwegmaatschappijen werd dan ook een zogeheten stationstijd ingevoerd: een uniforme tijdregeling voor een bepaald gebied. Maar om de problemen definitief op te lossen werd in 1884 een converentie belegd om een gemeenschappelijk tijdregeling te voeren die wereldwijd hetzelfde zou zijn. Op deze International Meridian Conference te Washington werd afgesproken om de 'nul' meridiaan als het dagelijkse nulpunt voor de tijdmeting te nemen.en werd de datumgrens op 180° geplaatst. De aardkloot van 360° werd daarbij in 24 zones verdeeld. Elke zone bestrijkt dus 15° en elk uur bestrijkt dus eveneens 15°. Ook is elke 15° de centrale meridiaan voor elke zone. 15° Oost is een uur vroeger dan 0°. Op 30° Oost staat de klok 2 uur voor op GMT, enz. De grens tussen twee zones ligt telkens 7,5° aan beide zijden van de uurwijzende meridianen.

Toegevoegd na 45 seconden:
http://www.meteo-maarssen.nl/kal_tijd.html.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Een tijdzone is een gebied op aarde (15°breedte) met gelijke (standaard)tijd. Er zijn 24 tijdzones van 15° breedte. In de praktijk bestaan er meer dan 24 tijdzones. Er worden momenteel 40 verschillende tijdzones gebruikt. Nederland loopt 1 uur voor op de nulmeridiaan van Greenwich (UTC). Iedere dag op aarde begint formeel op de Line-eilanden in Kiribati. Hier loopt de tijd 14 uur voor op UTC. Het eindigt 26 uur later op de onbewoonde Amerikaanse eilanden Howland en Baker. Deze loopt 12 uur achter op UTC.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
de aarde draait om de zon stel het is bij ons 12 uur s'middags dan is het aan de andere kant nieuw zeeland dus 12 uur s' nachts en als het overal de zelfde tijd is dan zou het sommige plekken overdag donker zijn vandaar dat elke tijzone zijn eigen tij heeft

Toegevoegd na 24 seconden:
tij moet tijd zijn
sorry
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De reden is: Iedereen wil in de morgen opstaan en in de avond naar bed gaan.

Als de zon precies in het zuiden staat is het 12 uur ´s middags voor jou. Maar als iedereen zijn eigen tijd had, kon je weer geen afspraken maken. Dus werd de wereld in 24 stukjes gehakt en elk stukje mag het, na elkaar, 12 uur ´s middags gaan roepen.

De aarde draait en elk uur is het ergens 12 uur, of anders gezegd elk uur staat ergens de zon in het zuiden. (Voor de zeikerds onder ons, ik spreek hier alleen over het noordelijke halfrond)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding