Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het oudste fossiel dat in Nederland is gevonden?

Ik vraag me dit al een weekje af. Weet iemand het antwoord?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
1.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

In september 2012 werd in een Limburgse mergelgroeve een enorm fossiel gevonden, dat behalve het grootste ook het tot nu toe oudste bleek te zijn. Een mosasauriër van dertien meter lang. Het fossiel van dit zeereptiel stamt uit de tijd van de dinosauriërs en is 67,8 miljoen jaar oud. Dat maakten het Maastrichtse Natuurhistorisch Museum en cementfabriek ENCI (de eigenaar van de groeve) bekend.

In het kalksteen zijn delen van de kop, romp en staart van de mosasauriër gevonden. Dit uitgestorven dier, ook wel Maashagedis genoemd, is een van de grootste zeereptielen die ooit hebben geleefd. De tanden in het kaakdeel zijn 8 centimeter groot.
Het lichaam van het dier is destijds waarschijnlijk door haaien uit elkaar gerukt. De regio Maastricht was in de tijd van de mosasauriërs een ondiepe zee. Sinds de achttiende eeuw zijn er in dit gebied fossiele delen van mosasauriërs gevonden.
(Lees meer...)
Amadea
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Oké, bedankt voor de info!

Andere antwoorden (1)

De oudste fossiele kreeften van Nederland zijn gevonden in de Winterswijkse Steengroeve. De kleine kreeftjes leefden 240 miljoen jaar geleden.

http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/oudste-fossiele-kreeftje-gevonden-in-winterswijk-1.2266072
(Lees meer...)
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding