Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom ontstaat een geologische hotspot?

Waarom vormt de diepe aardmantel een mantelpluim die zich aan de oppervlakte van de aardkorst manifesteert als een geologische hotspot?

Heeft dat te maken met de dikte van de mantel/aardkorst erboven?
Of met de temperatuur door overvloedige zon inval?
Of is er een andere reden?

Ik heb werkelijk geen idee. Jij wel?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Mantelpluimen zijn vooralsnog niet geheel bevestigd. Ze zouden heel goed kunnen bestaan, in de zin van: het ligt redelijk voor de hand dat ze bestaan, en hun bestaan zou een aantal waargenomen verschijnselen verklaren. Onomstotelijk bewijs voor het bestaan van mantelpluimen is er echter nog niet.

Aardplaten hebben zwakke plekken - dat is via seismisch onderzoek al wel bewezen. Ook weten we uit lasermetingen dat aardplaten zich over de aarde bewegen.

Ervan uitgaande dat mantelpluimen bestaan, zal een zwakke plek in de aardkorst vanzelf eens over zo'n mantelpluim heenschuiven. Zodra dat gebeurt, kan de mantelpluim zich een weg omhoog banen door de zwakke plek, en zo een vulkaan vormen.

(Overigens is je vraag in die zin onjuist: aan de oppervlakte manifesteert zich geen hot spot, maar een vulkaan, of een andersoortige uitbarsting van magma, of een geysir, of een hot pool. De eigenlijke hot spot bevindt zich veel dieper, zoals je op jouw plaatje kunt zien.)

De zonnestraling heeft geen invloed. Op een diepte van slechts twee meter is de temperatuur van de bodem al nagenoeg constant, of het aan de oppervlakte nu zomer of winter is - laat staan op dieptes van honderden tot vele duizenden meters.
 
Cryofiel
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing