Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de gemiddelde oceaantemperatuur?

We zijn nu aan het berekenen wat voor effect de stijging van de gemiddelde oceaantemperatuur heeft op de stijging van de zeespiegel. Na het vragen van een aardrijkskundedocent, vertelde hij ons dat hij meende dat een groot deel van de zeespiegelstijging bij verwarming kwam door het uitzetten van het zeewater zelf.

We hebben daarna berekeningen gedaan, maar kwamen maar tot een stijging van 0,32cm uit. Onze aardrijkskundedocent verwachtte een hoger getal, dus we denken dat we misschien een foute oceaantemperatuur hebben gebruikt. Wij kwamen namelijk op een gemiddelde oceaantemperatuur van 3,1 graden Celcius uit. Dit zorgt ervoor dat, wanneer we een gemiddelde temperatuurstijging van 2 graden nemen, het volume niet echt veel stijgt, aangezien water het laagste volume heeft op 4 graden celcius.

We vragen ons dus af:
Wat is de gemiddelde oceaantemperatuur?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De oceaantemperatuur varieert van 33°C tot bijna -1.4°C
De oceaan bestaat uit twee (poolzeeën) tot drie lagen : De diepzee :ongeveer alles onder 2000 meter diepte , met een temperatuur juist boven het vriespunt (0.3 °C tot iets onder O°C) (zout water -zeer grote druk) , samen met een overgangsfase naar diepzee (200 à 2000 meter) diepte , met een temperatuur die nauwelijks hoger is dan in de diepzee .....vormt dit samen méér dan 90 % van de inhoud can de oceanen.
Daartussen is de 'spronglaag' of thermocline : 50 meter tot ongeveer 200 meter (maar ontbrekend in de poolzeeën)
Een temperatuur is daar niet op te plakken , omdat het een laag is van vermenging : zo kan die laag op een bepaald punt 15°C zijn en een kilometer verder al 10°C graden lager.
Het oppervlaktewater kan heel warm zijn of onder het vriespunt . Aangezien dit slechts tot een diepte van ongeveer 50 meter geldt ...kan die laag hoogstens een paar procent van de oceaan uitmaken.

Toegevoegd na 10 minuten:
Ik vermoed dus dat je er met 3°C ongeveer ......op de juiste oceaantemperatuur zit
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Heb een beetje zitten surfen maar niets kunnen vinden. De temperaturen varieren sterk, afhankelijk van de locatie en seizoen op de aarde.
Wel heeft de temperatuursverandering op het zeewater een grote invloed op de stijging van de zeespiegel.
Opwarming van de aarde veroorzaakt een stijging van de zeespiegel volgens twee mechanismen:
water zet uit bij verwarming en daardoor stijgt automatisch de zeespiegel; gegeven de gemiddelde oceaandiepte van 3790 meter betekent dit per graad Celsius minder dan een meter niveaustijging;
door het afsmelten van landijs komt er meer water in de oceanen; al het ijs op Groenland verdeeld over de oceanen zou bijvoorbeeld goed zijn voor zeven meter water (de jaarlijkse bijdrage aan de zeespiegelstijging is echter klein, zo'n 0,1 mm.

Onder meer uit grondboringen waarbij oude kustlijnen zijn terug te vinden, is gebleken dat de hoogte van de zeespiegel altijd aan veranderingen onderhevig is geweest. Tot 25 duizend jaar geleden is de hoogte van de zeespiegel met redelijke zekerheid bekend. Tot 20 duizend jaar terug lag deze ongeveer 120 m lager dan tegenwoordig. Tussen 20 duizend jaar geleden en het einde van de laatste ijstijd (die het Holoceen inluidde) is een sterke stijging tot wel 10 mm per jaar zichtbaar. Daarna gaat de stijging aanmerkelijk langzamer met gemiddeld 0,1 á 0,2 mm per jaar. Het is moeilijk vast te stellen hoe groot de wereldwijde fluctuaties zijn in deze periode, maar niveauwisselingen tot 30 cm zijn niet uit te sluiten. Vanaf ongeveer 1850 is er echter weer een temperatuurstijging merkbaar waardoor de zeespiegel ongeveer 20 cm is gestegen. In de 20e eeuw steeg het zeeniveau met ongeveer 1.74 mm/jr, waarbij aangetekend moet worden dat de stijging in de tweede helft van de eeuw (1.45 mm/jr) lager was dan in de eerste helft (2.03 mm/jr).
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing