Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bestaat er een kans dat in onze omgeving dergelijke aardbevingen kunnen voorkomen als die in Japan van afgelopen week?

zo ja, is Nederland daarop voorbereid?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
697

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Kans is bijna nul. Nederland ligt niet aan de rand ban een continentale plaat zoals Japan. Daarnaast... als het wel een keer zou voorkomen ligt groot-brittanie in de weg
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als het een aardbeving in zee is (zeebeving) is een tsunami het gevolg. Maar dat gebeurt in Nederland niet. Heel soms is er een lichte beving in Groningen omdat de grond daar wel eens verzakt door de aardgas winning, maar dat voelen de meeste mensen niet eens

Andere antwoorden (5)

Het is een mogelijkheid, maar nederland licht niet op grote breuklijnen,dus zal niet zo snel gebeuren. Hier zijn ook al wel aardschokken geweest maar nog niet zo erg.
In azie zijn veel meer grote breuklijnen . In de atlantische oceaan liggen ook veel grote breuklijnen, dus daar komt het ook vaker voor,en ook veel erger.
Meestal is het in gebieden waar ook vulkanen zijn.
gr ania
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als aanvulling op de vorige antwoorden is een van de oorzaken bij ons van een aardbeving de gaswinning; hierdoor zakt de bodem wat wel eens tot een kleine aardbeving leidt
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Die kans is klein , maar niet uit te sluiten.
Nederland bevindt zich op de Europese tektonische plaat , niet ergens aan een rand , maar in het
midden van een schol.Er zijn weliswaar secundaire breuken (vergelijk het met barsten) ....voornamelijk op de as Venlo -Roermond-Vaals -Luik
De grootste bevingen hadden 5.8 op de schaal van Richter.
Ook in de omgeving van Slochteren en Schoonebeek zijn aardbevingen geweest , met een andere oorzaak : verzakken grondlagen boven gas en olievelden.
Het grootste , maar zeldzaamste gevaar zou kunnen komen van een grote meteoriet die in de buurt van Nederland kan vallen...en dan is een heuse aardbeving niet ondenkbeeldig;. Maar zo'n scenario kan overal op de wereld voorkomen en is bovendien erg zeldzaam...en is in onze omgeving nog niet voor gekomen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een aardbeving zoals in Japan is hier uit den boze. Dit omdat Japan op een subductiezone ligt waar de continentale platen allebei naar beneden "glijden." Aan de andere kant van de wereld ontstaat er een nieuwe uit elkaar bewegende aardkorst op de plek waar de Atlantische oceaanrug is en zich in het noorden ook IJsland bevind.

Er bevind zich wel een kleine scheur in Nederland die ervoor zorg dat Nederland langzaam omkiept, maar aardbevingen van de omvang van Japan zullen zich hier onder normale omstandigheden niet voordoen. Er kan natuurlijk altijd wat aan deze situatie veranderen, wanneer er zich een niet eerder mee gerekende afwijking voordoet.

Toegevoegd na 3 dagen:
Toevallig hoorde ik vanmorgen van een vriend, dat er ergens onder Nederland een hele oude supervulkaan(zoals yellowstone) zit. Wanneer deze actief word(geen idee of dat überhaupt kan) dan zullen we het niet meer kunnen navertellen..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dergelijke aardbevingen zullen in de toekomst ongetwijfeld wel eens voor gaan komen in Nederland, maar dan hebben we het wel over de hele lange termijn. Door Nederland en door mijn achtertuintje loopt de Peelrandbreuk (onderdeel van de Rijndalslenk) en die zal ooit wel weer echt actief worden. Maar dat kan best nog een slordige paar miljoen jaar duren. Voor ons geen logische tijd om over na te denken, op de geologische schaal stelt het niks voor.

Een klein zijsprongetje: En dat is nu ook meteen het gevaar van winning van kernenergie: de halfwaardetijden van de radioactiviteit bevinden zich ook op de geologische tijdschaal. Je zult maar ergens kernafval dumpen en over 1 miljoen jaar met een ramp opgescheept zitten. Onze arme nazaten...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding