Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Aardrijkskunde. Vragen over astrologie, biologie, filosofie, natuur- en scheikunde, psychologie, sociale wetenschap, techniek en wiskunde vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Zijn er ook voordelen aan de klimaatopwarming door de broeikasgassen? Zo ja welke?

Vele wetenschappers maken zich zorgen over de opwarming van de aarde door onze CO2 uitstuit etc. De polen en gletsjers smelten met als gevolg een stijging van de zeespiegel, extremer weer, overstromingen en dijkdoorbraken mislukte oogsten etc.

Maar ik kan me ook voorstellen dat er voordelen aan zijn. Bijvoorbeeld doordat het warmer wordt hoeft ook minder vaak de kachel aan, kunnen grotere gebieden door de droogte gebruikt worden voor zonnecellen etc.

Maar hebben de onderzoekers ook die voordelen meengenomen in hun onderzoek? Zo ja welke?

9 jaar geleden
3.8K
3

Bevind zich onder ieder gasveld meestal ook een olieveld?

"Als de kerogeen bevattende sedimenten diep begraven werden onder andere sedimenten, kon het gebeuren dat de temperatuur opliep tot tegen de 100 graden Celsius. In dat geval werd het kerogeen omgezet in aardolie.

Bij nog hogere temperaturen werd het omgezet in aardgas. Aardolie of aardgas is veel lichter dan steen en water, dus de fossiele brandstof werd, als het bovenliggende gesteente poreus genoeg was, naar boven gedrukt. "

Ik kan me dan zo voor stellen dat vele olievelden niet heet genoeg zijn geworden zodat niet alle olie is 'verdampt' tot aardgas? Of is dat wel zo?

Maw ligt er onder de gasbel van groningen nog een olieveld?

9 jaar geleden
1.1K
1

Is er wereldwijd gezien altijd ongeveer evenveel bewolking?

Zo ja hoeveel, zo nee met welke marge?

Je zou op het eerste gezicht zeggen dat gezien de redelijk constante hoeveelheid water en de temperatuur de bewolking globaal gesproken altijd hetzelfde is. Maar is dat ook zo?

Stel dat bijv. nu ongeveer 10% van de aarde bewolkt is, zou er dan genoeg zeewater zijn om 100% van de aarde te bedekken? En hoe warm zou het dan moeten zijn?

9 jaar geleden
1.8K
1