Wat voor steen is dit?
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.
Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.
Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Aardrijkskunde. Vragen over astrologie, biologie, filosofie, natuur- en scheikunde, psychologie, sociale wetenschap, techniek en wiskunde vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.
Ik probeer het principe van radiometrische datering te snappen. En nu had ik een sterk eenvoudigd voorbeeld gevonden, maar twijfel of deze wel klopt. Wie kan mij hier meer duidelijkheid over geven?
Bij het stollen van een lavastroom is bekend dat er geen ‘Lood-207’ in aanwezig maar wel het onstabiele isotoop ‘Uranium-235’. Dit isotoop vervalt, waarbij Lood-207 wordt gevormd. Dit verval van Uranium-235 gebeurt met een halfwaardetijd van ca. 700 miljoen jaar. Dit wil zoveel zeggen als dat na ongeveer 700 miljoen jaar precies de helft van het aanwezige Uranium-235 zal omgezet zijn naar Lood-207, waardoor de verhouding tussen beide elementen op dat ogenblik gelijk zou zijn. Wanneer gesteentesamples uit deze lavastroom onderzocht worden in een laboratorium blijkt de verhouding Lood-207/Uranium-235 = 3/4. Uitgaande van de halfwaardetijd kunnen we nu de geschatte ouderdom berekenen: de lavastroom is dus 3/4 x 700 = 525 Miljoen jaar oud.
Twee eerdere vragen werden beantwoord met dat diamant van koolstof word gemaakt en van verbrand hout. Maar diamant wordt gevormd op een diepte van zo'n 150 km diepte. Omdat de aarde zelf van nature al koolstof bezit vraag ik me af of diamant ook van anorganische elementen kan zijn ontstaan. Of zijn die plantenresten echt bijna 200 km diep gezakt om daar samengedrukt te worden tot diamant waarna ze naar boven zijn gekomen?
Toegevoegd na 5 minuten:
Daarnaast zijn er misschien zelfs exoplaneten ontdekt die van diamant zijn gemaakt. Dus is het diamant bij ons in de winkel misschien ook alleen van anorganisch koolstof. Of andersoms natuurlijk er is leven op exoplaneten...
Ik begrijp de uitleg die op wikipedia staat niet, kan iemand mij dit wellicht in makkelijke woorden uitleggen?