Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe werd er vroeger les gegeven in het vak nederlands?

Hoe werd er vroeger les gegeven in het vak Nederlands en in welke tijd was dat. wat zijn de onderwijsveranderingen hierin, als je dat weet?

Toegevoegd na 13 minuten:
hiermee bedoel ik vanaf de middeleeuwen tot nu?

Toegevoegd na 1 dag:
bedankt voor jullie antwoorden, maar dit gaat weer meer over de taal nederlands en ik wil echt weten hoe het in het onderwijs. wat ik tot nu toe weet is dat vanaf de 17e eeuw de particuliere bijscholen ook les in hun moedertaal kregen, het vak Nederlands dus. Heeft er iemand informatie over het vak Nederlands in, vanaf en rond deze tijd?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.5K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
vanaf de middeleeuwen, maar ook 20 jaar geleden.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Dat is wel héél ruim, hier zou je boeken over vol kunnen schrijven.

Eén ding dat de afgelopen pakweg 50 jaar langzaam is veranderd, is dat er minder rijtjes uit het hoofd worden geleerd en klassikaal opgedreund.

Zijn worden blijven blijken lijken schijnen heten dunken voorkomen

Wie kent hem nog?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Heten dunken voorkomen?
Ik vond dat altijd al een onbegrijpelijke zin. LOL
+
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Me dunkt! ;)
In de middeleeuwen waren er nog geen scholen en werd er nog geen taalles geven. Het waren alleen geleerden en monniken die konden lezen en schrijven en omdat ze vanwege de afstanden weinig contact hadden met elkaar en elkaar niet konden verstaan, werd dit in het Latijns gedaan.

De mensen woonden toen op boerderijen of in dorpen en spraken elkaar zelden. Iedereen had dus zijn eigen taal, nu zou je het dialekt noemen. De enige taal die niet als dialekt wordt gezien is het Fries. Dit is een eigen taal. Uit die tijd zijn niet veel boeken in het Nederlands bewaard gebleven, want het werd met de hand gemaakt,geschreven met een ganzenveer en het papier werd zelf geschept. Heel kostbaar dus en er werd er maar een gemaakt.

Het waren verhalen die door minstrelen als vermaak werden verteld. Er waren dus wel schrijvers die dit opschreven. Er is er maar een bekend en die schreef in Limburgs dialect;Hendrikus van Velde. Hij is de oudste waarvan men de naam weet.
Met het onstaan van de boekdrukkunst rond 1450 kon men nu ook boeken kopen als men niet rijk was.In deze periode ontstond het Nieuwnederlands. Het begon met de Statenbijbel. Iedereen wilde een bijbel, maar bijna niemand kende Latijns. Geleerden bogen zich hierover en uit al die dialecten ontstond toen het Nederlands.In 1637 was die bijbel eindelijk klaar en daarmee de aanzet tot onze taal.

Filips ll was heer en meester hier en in België en katholiek. Hij veroverde en verwoestte Antwerpen en dit bracht veel Belgische protestanten naar ons land. Hiermee kwam een andere taal naar vooral A`dam en Den Haag waar zij zich veel vestigden. Doordat hieronder ook veel schrijvers, schilders en geleerden zaten werden wij een bloeiend land, A`dam werd rijker en groter en werd het middelpunt van kunst, wetenschap en handel. De rijke A`dammers keken op naar de ontwikkelde Zuid-Nederlandse kooplieden. Ze namen de kleding, taal en gewoontes van hen over en vonden zich beter als de plattelandsbevolking en hun 'platte dialect'.

Dit alles heeft ertoe geleid dat wij nu Modern-Nederlands spreken. Maar de taal blijft zich veranderen. Over een tijdje is wat we nu spreken weer ouderwets.Lees maar eens een oud boek, het werd heel anders geschreven.
Zo zal de taalles ook steeds mee veranderen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding