Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je als startende B.V. salaris aan de directeur opschorten totdat de B.V. liquide genoeg is?

We willen een bv opzetten. Het productconcept is er, de eerste investeerders zijn er. We kunnen echter niet permitteren om in beginstadia al loon-verplichtingen te hebben. Hoe tackel je dit probleem zonder de fiscus achter je aan te krijgen?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Je hebt 2 opties:

1) gebruikelijk loon toepassen maar niet netto uitkeren. In dat geval draagt de BV wel de loonheffing over het gebruikelijk loon af maar wordt het netto salaris niet uitgekeerd maar als vordering opgenomen (bijvoorbeeld in rekening courant DGA). Voor deze optie is geen toestemming van de fiscus vereist.

2) een schriftelijk verzoek indienen bij de Fiscus om het gebruikelijk loon vooralsnog niet of verlaagd te mogen toepassen. Mits goed gemotiveerd wordt dit vaak toegekend. Houdt er wel rekening mee dat de fiscus voor de beoordeling primair kijkt naar winst niet naar liquiditeiten. Maakt de onderneming dus wel voldoende winst, dan is de eerste optie het meest voor de hand liggend
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Als de directeur directeur-grootaandeelhouder is, geef je 'm geen of een heel laag loon. Wel moet je als kosten het 'gebruikelijk loon' opvoeren dat een vergelijkbare directeur bij een ander soortgelijk bedrijf zou hebben gehad, ook al betaal je hem niet uit. (Daar gelden ook weer regels voor). Dat gaat wel ten koste van het resultaat maar niet ten koste van de liquiditeit. Voor andere werknemers mag deze handelwijze natuurlijk niet worden toegepast.
(Lees meer...)
Computoon
10 jaar geleden
ronron1212
10 jaar geleden
Salaris
Als directeur-grootaandeelhouder ben je als werknemer in dienst van de bv. Je betaalt dus eigenlijk een salaris aan jezelf. Dit moet een normaal salaris zijn, waaraan jaarlijks een minimum wordt gesteld. In 2013 moet je jezelf bijvoorbeeld minimaal 43.000 euro betalen, tenzij je kunt aantonen dat een lager loon gebruikelijk is voor mensen in een soortgelijke functie die géén aanmerkelijk belang hebben.
Dat er een minimim aan het salaris van een dga zit, is om te voorkomen dat je een belastingvoordeel uit je inkomsten haalt. Het salaris valt namelijk in box 1, winst uit je onderneming in het lagere belastingtarief van box 2.
Computoon
10 jaar geleden
Er kan echter sprake zijn van 'fictief loon'. Gebruikelijk loon van een dga is eur 44.000.- (2014). Stel dat je 'm maar euro 1000..-/jaar betaalt. De resterende 43.000.- moet dan ook als loon worden opgevoerd, in dat geval als fictief loon. Zie de laatste zin van onderstaand citaat. Uit de handleiding Loonheffing 16.1 ('wij' is de Belastingdienst): "Bij de gebruikelijkloonregeling gaan wij ervan uit dat de aanmerkelijkbelanghouder een loon krijgt dat gebruikelijk
is voor zijn werk. Als u wel loon uitbetaalt, maar minder dan het gebruikelijke loon, moet u het verschil als loon in
uw administratie verwerken en daarover loonheffingen berekenen. Dat verschil is het zogenoemde fictieve loon:
u betaalt het niet werkelijk uit. Als u helemaal geen loon uitbetaalt, behandelt u het gebruikelijke loon volledig als fictief loon." Een lager 'gebruikelijk loon' dan eur 44.000.- moet aannemelijk worden gemaakt.
ronron1212
10 jaar geleden
De loon belasting moet dus worden afgedragen en het loon opgenomen als nog te betalen.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: