Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke belasting regels gelden er voor een VOF, hoe kan uit een winst salaris worden betaald, hoe zit het met de zelfstandige en ondernemers aftrek?

Wij zijn een onderneming aan het opzetten, wat een VOF moet worden met 50-50 verdeling. Echter we stuiten op een hoop vragen en zijn lichtelijk verdwaalt in de vele regels.

Even een simpel voorbeeld, stel je koopt een product in voor 500 euro, en verkoopt deze voor 1500 euro. Op het product heb je dan 1000 euro winst. Hoe krijgen we deze winst verdeelt, welke belastingregels gelden hierop, kunnen we dat als salaris uitbetalen, of is dat een zelfstandigenaftrek?

Tevens, wanneer de VOF meer gaat omzetten, wanneer kan dan de zelfstandige aftrek en ondernemers aftrek gedaan worden? En de MKB vrijstelling? Stel je verdient voldoende om jezelf een goed loon uit te betalen, waar je dan normale belasting overbetaald, wanneer heb je dan de voordelen van MKB vrijstelling en ondernemingsaftre van de VOF.

Zoals te lezen, een hoop vragen:) Hoop dat jullie wat duidelijkheid kunnen scheppen!

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
KvK

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

dit zijn wel erg veel vragen voor beginnende zelfstandigen. ik ga er vanuit dat je compagnon hier ook geen antwoord op weet, ander had je die vragen hier niet gesteld. ik kan je maar een goede raad geven, neem een accountantsbureau in de armen. die kon wel eens meer voor jullie verdienen dat dat hij kost.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Oprichting vof: het vennootschapscontract
Stel een vennootschapscontract op, met afspraken over bijvoorbeeld de bevoegdheden, inbreng en verdeling van de winst en leg het contract vast bij de notaris. Dit is niet verplicht, maar zo weten alle vennoten precies waar ze aan toe zijn. Een juridisch adviseur of accountant kan u helpen bij het opstellen. Meer over het vennootschapscontract.
http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen/overzicht-van-alle-rechtsvormen/de-vennootschap-onder-firma-vof/

Vof en belastingen
De vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen winst. Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer en heeft recht op aftrekposten en vrijstellingen zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en fiscale oudedagsvoorziening. Meer over belastingen:

http://www.kvk.nl/ondernemen/belastingen/soorten-belasting/

Het komt er op neer dat de antwoorden op al dit soort vragen te vinden zijn via de Kamer van Koophandel
http://www.kvk.nl/ondernemen/bedrijf-starten/?refererAliasStat=start
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik ben het eens met de reactie hierboven: als je deze (zeer primaire) vraag nog niet zelf kan beantwoorden, dan moet je je toch echt even dieper ingraven op de inkomstenbelasting en de basisbeginselen over boekhouden. Dat gezegd te hebben: we zijn hier om te leren, dus ik zal het in grote lijnen schetsen.

Allereerst: de vragen die jij stelt zijn gelijk of het nou een vof beslaat of een eenmanszaak. Bij een vof zijn er twee of meer vennoten. In jullie vof-overeenkomst spreken jullie af hoe jullie de winst verdelen. Stel de onderneming (de vof) heeft een winst van €30.000. Kiezen jullie er inderdaad voor om de winst 50-50 te verdelen, dan heeft iedere vennoot een inkomen van €15.000 voor de inkomstenbelasting.

Let er dus op dat dit onafhankelijk is van de hoeveelheid geld die je zelf onttrekt uit de onderneming. Sterker nog: bij veel beginnende ondernemingen begin je vaak met het opbouwen van voorraad. Je kan dan in de situatie komen dat je weliswaar winst maakt, maar dat je winst vastzit in je voorraad en je dus nauwelijks salaris kan onttrekken. In die situatie moet er toch belasting worden betaald!

Wat er vervolgens gebeurt is hetzelfde als bij eenmanszaken. Iedere vennoot op zich doet zijn eigen belastingaangifte. Hierbij wordt er dus per vennoot bepaald of er aan het urencriterium voldaan is, en of er dus recht is op ondernemersaftrekken en de MKB-vrijstelling.

Conclusie: voor de inkomstenbelasting is het dus ieder voor zich!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: