Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de beste oplossing nadat de werkgever mij heeft weggestuurd na een meningsverschil over het arbeidscontract?

Na een door mij ingepland gesprek over een aantal punten in mijn arbeidsovereenkomst, escaleerde het gesprek na een meningsverschil en is mij d.m.v. een scheldpartij en fysieke dreiging bevolen het pand te verlaten en mijn bedrijfsmiddelen in te leveren. Ik ben net door mijn proeftijd heen. Ik heb me de eerste dag na dit gebeuren ziek gemeld, omdat ik dusdanig geschrokken ben en hier niet door kon slapen en bovendien ook ben weggestuurd door mijn werkgever. (Ik heb het gesprek overigens opgenomen)
Veel geld voor een advocaat heb ik niet. Ik ben bang dat ze mijn salaris niet betalen.
Wat kan ik nu het beste doen? (ik ben op de 2e werkdag)
Bedankt!

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het eerste wat je moet doen is aantonen dat je een goede werknemer bent. Meld je ziek..... laat dus wel wat van je horen en blijf niet zomaar weg. Je hebt nl. nog geen ontslag gekregen dmv een officiële brief.
Werkgevers en werknemers zijn namelijk beiden verplicht, zich als 'goede werkgever' cq 'goede werknemer' te gedragen. Mocht een arbeidsconflict voor de rechter komen, dan zal deze toetsen of dit het geval is en of er iets te verwijten valt aan één kant.
Heb jij je aan 'goed werknemerschap' gehouden, dan moet de werkgever wel heel goed beslagen ten ijs komen om een ontslag te rechtvaardigen....
Je staat als werknemer vaak sterker dan je denkt!

Je moet dus wel voor een bedrijfsarts arts verschijnen als dit je wordt opgedragen, als je verder ziek blijft. Deze arts is degene die bepaalt of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te werken. Als jouw werkgever, ondanks het advies van de arts, toch zou beslissen om jouw loon op te schorten, dan zal het doktersadvies, in een evtl. juridische procedure, er zeker ook bij betrokken worden. Word je in het gelijk gesteld, dan zal het opgeschorte loon alsnog uitbetaald moeten worden.

Een zieke werknemer heeft recht op loondoorbetaling, maar houdt de werknemer zich niet aan de controlevoorschriften, dan mag de werkgever, als drukmiddel, wel maatregelen nemen en dat kan een waarschuwing zijn, maar ook een loonstaking is dan toegestaan. Hij moet dan wel meedelen aan jou wat de reden hiervoor is én dit moet ook schriftelijk door hem bevestigd worden. Uiteraard zal er ook geen loon worden doorbetaald bij ziekte, als dit schriftelijk is uitgesloten door beide partijen in het arbeidscontract/voorwaarden bijv. of in de CAO.

Ook bij een schorsing of non-actiefstelling, is de werkgever in beginsel verplicht loon door te betalen, ook al is de schorsing aan de werknemer zelf te wijten. Een schorsing ligt in de risicosfeer van de werkgever en in redelijkheid behoort die oorzaak voor zijn rekening te komen. Er bestaat echter geen wettelijke basis hiervoor.

Mochten jullie er samen niet uitkomen na een gesprek, want dat zal je wel moeten proberen, hoeft er niet persé een rechter aan te pas te komen. Door een bemiddelaar erbij te halen, kan ook een vruchtbare oplossing worden bewerkstelligd. Dit kan de arboarts zijn maar ook een speciale mediator of arbeidsjurist. Zoek in elk geval altijd juridische bijstand of laat je goed adviseren.
Neem hier eens een kijkje;
https://www.jurofoon.nl
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Ik ben zelf al jarenlang lid hiervan en heb al menig maal goed advies van hen gekregen. Het is in elk geval veel goedkoper dan zelf zomaar naar een willekeurige advocaat te stappen.

Andere antwoorden (1)

Hier lijkt me sprake van een schorsing (ofwel op non-actiefstelling).

Niets tekenen, duidelijk maken dat je beschikbaar bent voor werk en (zo nodig, als het niet een "na een afkoelingsperiode voorbijgetrokken boosheid" betrof) snel mogelijk contact opnemen met een arbeidsjurist. Het salaris moet in de tussentijd worden doorbetaald, tenzij in de arbeidsovereenkomst iets anders is overeengekomen.

"De werkgever kan besluiten je op non-actief te stellen of te schorsen. Dat betekent dat je (tijdelijk) niet mag werken. In het geval van een op non-actief stelling of schorsing mag de werkgever alleen je loonbetaling stopzetten als dat in je arbeidsovereenkomst is afgesproken.

Teken niets als je op non-actief gesteld of geschorst bent! Het is belangrijk om zo snel mogelijk een ontslagspecialist in de arm te nemen. Hij kan de op non-actief stelling of schorsing voor jou ongedaan laten maken in een kortgedingprocedure.

(...)
In het geval van een op non-actief stelling moet de werkgever jouw loon doorbetalen. Staat in jouw arbeidsovereenkomst dat je geen recht hebt op salaris wanneer je op non-actief wordt gesteld? In dit geval hoeft de werkgever je loon niet door te betalen.

(...)


Of je de leaseauto nog mag gebruiken, hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt in het autoreglement of het arbeidsovereenkomst. (...)


Teken niets als de werkgever je op non-actief stelt! Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging. Het is verstandig de werkgever in een brief te laten weten dat je beschikbaar blijft voor werkzaamheden en dat je wilt dat het loon wordt doorbetaald. Zorg verder dat je snel in actie komt. Schakel daarom een ontslagspecialist in.

Bij een op non-actief stelling naar aanleiding van verwijtbaar gedrag, is het vrijwel zeker dat de werkgever het ontslag voor je aanvraagt. De ontslagvergunning wordt echter pas verleend als de op non-actief stelling gegrond is. De reden van de op non-actief stelling wordt in een kortgedingprocedure door een rechter beoordeeld. Oordeelt de rechter dat de op non-actief stelling onterecht is, dan moet de werkgever je weer jouw werk laten doen en het loon doorbetalen. Het is niet altijd mogelijk gewoon weer aan het werk te gaan. Bij een verstoorde arbeidsrelatie kan je via een ontslagspecialist proberen een ontslagvergoeding van jouw werkgever te krijgen.

Tip: Zoek zo snel mogelijk hulp van een ontslagdeskundige.

Toegevoegd na 13 minuten:
Aldus bron.

Die ziekmelding is m.i. een onverstandige beslissing. Nu ga je ARBO-molen in.
(Lees meer...)
Computoon
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding