Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe ver reikt een concurrentiebeding m.b.t. indirecte concurrenten?

Stel je werkt voor een zeer grote organisatie (multinational) die in tal van sectoren actief is en aan uiteenlopende dienstverlening doet (bijv. strategisch advies, software maken, tandpasta maken etc.) en je bent in divisie A actief voor de betreffende organisatie.
Je zou qua werkzaamheden liever werk doen dat onder divisie C valt. Dat is bij de huidige werkgever niet mogelijk i.v.m. een re-organisatie en omdat ze je bij divisie A hard nodig hebben.

Nu er is een aanbod van een andere organisatie, die met de huidige werkgever concurreert op het gebied van divisie C. Tegelijkertijd is er in je contract een concurrentiebeding opgenomen, waardoor het verboden is om binnen 12 maanden naar een concurrent te gaan. Geldt dat concurrentieverbod dan nog steeds? Met andere woorden: je werkt voor divisie A en je huidige werkgever concurreert op het gebied van divisie C met je potentieel nieuwe werkgever. In hoeverre geldt het concurrentieverbod dan nog?

Alle divisies zijn overigens aparte juridische entiteiten.

Dit is een concrete vraag (en geen hypothetische situatie), dus ik ben benieuwd naar het exacte antwoord.

Alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Ieder concurrentiebeding komt bij een geschil bij de rechter . Die oordeelt op basis van de wet maar ook op redelijkheid of het concurrentie beding onverkort of gematigd gehandhaaft blijft . Dus ze kunnen alles schrijven in een AO maar de wet gaat voor . In de meeste gevallen in een AO voor Bep tijd is concurrentie beding al niet geldig ook indien de medewerker nergens meer terecht kan of geblokkeerd wordt . De rechter kan het matigen of zelfs totaal verwerpen als onrechtmatig . Ook voor de rechter is van belang dat je zeg een beloning kreeg voor je beding .Ga niet blind op dit antwoord af raadpleeg iemand die jou cao en bedrijfstak kent en het ook bij de rechter kan verdedigen dus een advocaat die hier in is gespecialiseerd . Raadpleeg of laat dat doen de jurisprudentie bij ( bijna ) gelijke gevallen succes
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
In algemene zin is hier moeilijk antwoord op te geven. Het volgende kan van belang zijn:
* wat staat er precies in de arbeidsovereenkomst?
* is er een cao van kracht en zo ja, laat deze zich over dit onderwerp uit?
* wordt werkgever in haar in redelijkheid te beschermen belangen getroffen als de werknemer voor het andere bedrijf werkt?
* wat is de aard van de functie van werknemer (is dit erg concurrentiegevoelig)?

Afhankelijk van onder andere voornoemde omstandigheden van het geval kan tot een afweging gekomen worden. Wanneer een werkgever een werknemer ten onrechte aan een te ruim concurrentiebeding wil houden, kan de werknemer de kwestie als het niet in goed overleg op te lossen is aan de rechter voorleggen. Deze kan het beding beperken, vernietigen en/of schadevergoeding toekennen.

Overigens is onder de nieuwe wet een beperking opgenomen voor nieuwe concurrentiebedingen bij arbeid voor bepaalde tijd. Als dat mogelijk het geval is, kijk dit dan ook even na. Vaak is in de praktijk overigens ook wel een beëindiging met een vaststellingsovereenkomst te regelen waarin de werknemer geheel of deels ontheven wordt uit het concurrentiebeding.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing