Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe vereken je min uren?

Ik heb een min-max contract van 18-24 uur en werk in de thuiszorg. Helaas kom ik niet alle weken aan de 18 uur. Deze worden wel uitbetaald. Nu na 3 maanden sta ik op -18 uur. Ook heb ik weken dat ik meer dan 18 uur werk. Nu willen ze de min uren verrekenen. Hoe werkt zoiets en mag dat zomaar?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als je een min-max contract hebt van 18-24 uur moeten die 18 uur altijd worden uitbetaald, ook bij minder werk. Dat is gebeurd en is correct. Het volgt ook uit de wet dat dit moet.

Wat er moet of kan gebeuren met de minder gewerkte uren staat niet in de wet. Er zijn wel rechterlijke uitspraken over die als ‘model’ worden genomen voor zo’n situatie (jurisprudentie). Op basis daarvan mogen al uitbetaalde min-uren (zoals in jouw geval: er zijn 18 uren uitbetaald maar niet volledig gewerkt) verrekend worden met (op dat moment) nog onbetaalde meeruren. Dus stel dat je volgende week 20 uren werkt en je had 16 uur gewerkt in de week ervoor, dan mogen die 2 extra gewerkte uren van volgende week worden weggestreept tegen het tekort van de 2 weken daarvoor.

Wat niet mag is om min-uren in geld terug te vorderen van de werknemer.

Hoe dat praktisch uitgewerkt wordt, is op basis van afspraken.

Zie hieronder. Tip: lees het hele artikel, veel is weggeknipt vanwege de lengte.

"(...)


Op basis van artikel 7:627 BW is de werkgever in beginsel niet verplicht loon te betalen voor de tijd dat de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht. (...) Dit uitgangspunt kent echter een aantal uitzonderingen, waaronder artikel 7:628 BW.

(...)

Voor de vraag of eventueel gemaakte meeruren verrekend mogen worden met minuren van een eerdere periode, geldt dat de werknemer kan stellen dat de minuren zijn gemaakt door toedoen van de werkgever (ex artikel 7:628 lid 1 BW) en dat het ontstaan van deze min-uren aldus voor rekening van de werkgever dient te komen. (...)

Uit vaste jurisprudentie ten aanzien van artikel 7:628 lid 1 BW blijkt dat het aan de werkgever is om gedurende de arbeidsuren voor arbeid zorg te dragen. In dat geval heeft de werknemer tenminste recht op betaling van loon gedurende de overeengekomen, maar niet gewerkte, uren. Er bestaat kortom recht op loon over de zogenaamde (overeengekomen maar niet gewerkte uren) min-uren.

In de jurisprudentie wordt verder benadrukt dat de tegenhanger van min-uren, de meer-uren zijn. Ter compensatie c.q. verrekening van deze meer-uren kan uitbetaling van de gemaakte meer-uren volgen. Ook kan er een zogenaamde “tijd-voor-tijdregeling” gelden. Bij een tijd-voor-tijdregeling geldt dat de werknemer een extra gewerkt uur op een later moment als vrije tijd kan opnemen. Op basis van voornoemde jurisprudentie kunnen onbetaalde meer-uren echter ook verrekend worden met wel betaalde min-uren. (...)
Computoon
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Ze trekken dan de uren die je in de min staat af van de uren die je meer werkt dan 18. Dus als je 20 uur werkt, krijg je 18 uur uitbetaald en worden er 2 min-uren van je saldo afgetrokken en heb je er nog maar 16. Zo werk je vanzelf de min-uren weg.

Dat is volledig normaal - je hebt tenslotte die uren al betaald gekregen maar nog niet voor gewerkt - en je komt in de nieuwe maanden niet onder je minimum van 18 uren.

Dat het om zoveel hele uren gaat is wel vrij uniek ; bij veel bedrijven gaat het eerder om minuten, of gebruik van glijtijden (waarbij je tussen, bijvoorbeeld, 8 en 19 geacht wordt 8 uur te werken, of dat nu van 8 tot 5 is of van 10 tot 7. Dan is er vaak de mogelijkheid een keer van 10 tot 5 te werken, maar moet je die ' min-uren' wel inhalen, of van 8 tot 7 werken en de plus-uren wegwerken. In dat systeem is het meestal gebruikelijk niet meer dan tien uren in de min of in de plus te staan.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing