Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mijn werkgever wilt mij geen verlof geven, wat moet ik doen?

Ik heb 2 weken van tevoren mondeling aan mijn teamleider gevraagd of ik verlof kon krijgen. Hij weigerde, en zei dat dit niet mogelijk was. Ik heb geen formulier ingeleverd, want hij had al nee gezegd anders had ik het diezelfde dag nog gedaan. Dit deed hij omdat anders iedereen verlof zou nemen. Nu twijfel ik over wat ik moet doen. Ik kan die dag gewoon niet werken, en er is niemand anders die voor mij wil/kan invallen. Ik denk aan ontslag nemen, maar is dat een optie? Want ik heb een opzegtermijn van 1 maand en ik moet volgende week die dag al vrij zijn. Ohja het betreft een verlofdagje. alvast bedankt.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Tenzij het een dwingende reden heeft, heb je pech en zal je op een andere dag verlof aan moeten vragen. Twee weken van tevoren is ook erg kort en zal niet als "redelijke termijn" aangemerkt worden.

Als we de reden weten, kunnen we je beter helpen, maar ik zie de situatie voor u somber in.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Als je werkgever de planning al heeft gemaakt kan hij je verlof weigeren. Zeker als niemand anders wil/kan werken. 2 weken is ook wel een relatief korte termijn om dit aan te geven aangezien je dit al langere tijd wist.
Bekijk het ook even door de ogen van je werkgever:
Er moet gewerkt worden, jij staat ingeplant, niemand anders kan. Dus zul je gewoon moeten werken.
Ontslag nemen zal ook geen zin hebben omdat je toch nog een uitwerkperiode van 4 weken. Dan kun je je nog wel ziekmelden maar besef dat je hiermee de deur heel hard dicht gooit en dus nooit verstandig is. Ook al is het een weekendbaantje. + bij deze keuze benadeel je niet alleen je werkgever en jezelf, maar ook al je collega's. Denk dus goed na voor je een keuze maakt.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Er zijn situaties waarin een werkgever verlof niet kan weigeren. Dat betreft bijvoorbeeld belangrijke familiegebeurtenissen zoals overlijden of een huwelijk , maar ook maatregelen voor je gezondheid zoals een ziekenhuisopname of onderzoek.

Vrijwel alle andere situaties betreffen minder dringende zaken, en als je daar dan laat mee komt, de planning is al klaar, het bedrijf onderbezet, als hoe dan ook het bedrijfsbelang prevaleert, hoeft de werkgever je geen verlof te verlenen.

Wil je het er op aan laten komen - want het kan inderdaad ontslag op staande voet betekenen als je niet komt opdagen - dan moet het wel een HEEL dringende reden zijn, en niet gewoon een leuk dagje uit waar je op het laatste moment voor gevraagd bent. De manier waarop je ; het betreft een verlofdagje' schrijft, doet mij eerlijk gezegd denken dat de reden niet echt heel erg dringend is. Je zult dus zelf moeten afwegen of het je eventueel in het ergste geval je baan waard is.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing