Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is een dermatoloog een "echte" dokter die zich gespecialiseerd heeft of is het een aparte opleiding?

Is een dermatoloog een huisarts die zich dan verder specialiseert, zoals een cardioloog bvb? Of betreft het een opleiding naast die van huisarts, specifiek naar huidprolemen?

Maw: heeft een dermatoloog meer medische achtergrond dan enkel het vastestellen van huidproblemen en voorschrijven van crèmes en zalfjes?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

Een dermatoloog doet meer dan het voorschrijven van cremes en zalfjes

Wat is een dermatoloog?
Een dermatoloog is een huidarts. Hij behandelt mensen met aandoeningen van de huid en de daaraan grenzende slijmvliezen. In Nederland zijn er ongeveer 350 dermatologen. Zij behandelen veel verschillende soorten huidziekten en huidafwijkingen. Een dermatoloog blijft tijdens het hele behandeltraject actief bij de patiënt betrokken. Hij doet niet alleen het onderzoek, maar hij voert ook de behandeling uit. Een voorbeeld van een dermatologische behandeling is een chirurgische ingreep of lichttherapie. Dermatologie is een poliklinisch vak. Dat wil zeggen dat patiënten bijna nooit in het ziekenhuis worden opgenomen. Tijdens het spreekuur op de polikliniek ontvangt de dermatoloog zijn patiënten. Daarbij kijkt hij niet alleen naar de huid. Er is ook aandacht voor hoe de patiënt de kwaal beleeft.

Ziektebeelden
Bij de polikliniek dermatologie kunt u terecht voor diagnostiek en behandeling van huidklachten. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten zijn:

Allergische reacties van de huid
Acne en varianten
Diverse vormen van eczeem
Diverse vormen van psoriasis
Geslachtsziekten
Haar- en nagelafwijkingen
Huidinfecties
Huidkanker
Jeuk
(Lymfe)oedeem
Moedervlekken
Pigmentstoornissen
Open benen
Spataderen
Urticaria (netelroos, galbulten)
Wratten en andere goedaardige huidaandoeningen

https://www.zgt.nl/dermatologie
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je studeert "geneeskunde" en wordt basisarts, daarna specialiseer je je.
Dat is het in 't kort. Dus het is een vervolgopleiding na de basisarts-studie. Er zijn artsen die zo 15 jaar bezig zijn met hun hele studie...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Een dermatoloog is geen huisarts die verder heeft gestudeerd, maar dat is een cardioloog ook niet. Een huisarts is in feite net zo goed een gespecialiseerde arts als bijvoorbeeld een cardioloog, namelijk een specialist in de eerstelijns- ofwel huisartsengeneeskunde. Na de zesjarige opleiding tot basisarts moet iemand die huisarts wil worden, een vervolgopleiding van in principe drie jaar volgen. De opleiding tot dermatoloog duurt vijf jaar. Een dermatoloog is dus zeker arts; zoals bij elke specialisatie-richting binnen de geneeskunde moet je minimaal basisarts zijn voor je aan de vervolgopleiding kunt beginnen.

Een dermatoloog houdt zich bezig met huidziekten, maar ook met geslachtsziekten (venereologie) en aandoeningen van de anus en endeldarm (proctologie) en met bepaalde vaataandoeningen (flebologie).

Daarbij doet een dermatoloog natuurlijk veel meer dan alleen het voorschrijven van zalfjes. Een dermatoloog houdt zich bezig met al dan niet allergische huidaandoeningen zoals eczeem en ernstige acne, maar ook met systeemziekten die zich gedeeltelijk uiten in de huid, met huidtumoren en huidkanker, het verwijderen van moedervlekken, plekjes en tumoren, het behandelen van spataderen of decubitusplekken, littekenbehandeling, wondbehandeling, behandeling van aambeien of anale fissuren, lichttherapie, kleine chirurgische ingrepen, etcetera.

De huid lijkt misschien een simpel iets, maar het is ons grootste orgaan en een goed functioneren van de huid, onze eerste beschermlaag, is van levensbelang. En vergeet niet dat er naast een rode uitslag, eczeem en zonneallergie ook hele complexe en ernstige huidaandoeningen bestaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: